Az idősebb generációk egyre aktívabbak az interneten

Az internet világába való bekapcsolódás az idősebb korosztályok körében is egyre inkább terjed, bár a fiatalabbakhoz képest még mindig van lemaradás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb felmérése szerint a végzettség, a munkavégzés és a támogató környezet jelentős hatással van arra, hogy az idősebbek interneteznek-e.

Az NMHH által évente végzett nagymintás kutatás eredményei alapján, míg 2019-ben a 15 és 45 év közötti korosztály szinte teljes egészében használta az internetet, addigra 2023-ra a 46 és 59 év közöttiek is elértek ezt a magas szintet.

A 60 és 65 év közötti korcsoportban tavaly már 80 százalék felett volt az internetezők aránya, ami 25 százalékpontos növekedést jelent a négy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez a tendencia a 75 éves korosztályig figyelhető meg, míg a 80 év felettiek körében csupán 10 százalék használja az internetet, ami nem változott az elmúlt években.

A nethasználatot befolyásoló tényezők

Az NMHH felmérése rámutatott, hogy az életkor mellett több más tényező is befolyásolja az idősebbek internetezési szokásait. A nem szerinti különbség jelentős: a nők 5 százalékkal magasabb arányban interneteznek, mint az azonos korú és végzettségű férfiak.

Az iskolázottság szintén fontos tényező: az általános iskolai végzettséggel rendelkező 70 évesek 48 százaléka, míg a diplomások 65 százaléka használja az internetet. A munkavégzés is meghatározó: a nyugdíjkorhatáron túl dolgozó idősek körében 15 százalékkal gyakoribb az internethasználat, mint az inaktív társaik között.

A háztartásban élő más internethasználók jelenléte is növeli az esélyt arra, hogy az idősek is bekapcsolódjanak az online világba, mivel így könnyebben átléphetik az első akadályokat.

Az eszközök preferenciája

Az idősebb korosztályok internetezési módját is elemezték a kutatók. A 60 év felettiek esetében gyakoribb, hogy asztali számítógépet használnak, míg a fiatalabbak inkább a mobiltelefonjukat veszik elő.

A tizenévesek 87 százaléka mobiltelefonon internetezik, szemben a 65 év felettiekkel, ahol ez az arány csak 57 százalék. Ennek oka lehet, hogy az idősebbek számára a telefon képernyője túl kicsi, vagy nehezebben kezelik az érintőképernyőt.