Az emberi intelligenciát meghaladó mesterséges intelligencia még várat magára

A Baidu vezérigazgatója, Robin Li szerint még legalább tíz évünk van hátra, mire a mesterséges intelligencia okosabb lesz az emberi intelligenciánál, ellentétben Elon Musk korábbi két éves előrejelzésével.

Az embernél okosabb mesterséges általános intelligencia (AGI) megjelenése több mint egy évtized múlva várható Robin Li, a kínai techóriás Baidu vezérigazgatója szerint. Elon Musk, aki korábban 2026-ra jósolta az AGI elérhetőségét, és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, aki a viszonylag közeli jövőben való fejlesztés lehetőségét említette, ezzel szemben álló véleményt képviselnek.

Li a párizsi VivaTech konferencián elmondta, hogy a jelenlegi fejlesztési ütem nem elegendő ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia elérje az emberi szintű intelligenciát. Úgy véli, hogy a mai legerősebb modellek még messze vannak attól, hogy az emberi intelligenciával egyenértékűek legyenek, és hogy a szükséges intelligenciaszint elérésének módja még ismeretlen.

A Baidu vezetője szerint az AI-technológia fejlődése nem elég gyors, annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős előrelépések történtek. A cég a ChatGPT-hez hasonló chatbotot, Ernie-t indította el, amely a saját nagy nyelvi modelljén alapul, és a kínai vállalatok, mint a Baidu, az Alibaba és a Tencent, jelentős beruházásokat hajtanak végre saját AI-modelljeik fejlesztésében.

Li szerint az Egyesült Államok és Kína között jelentős különbségek vannak a technológia fejlesztésében. Míg az Egyesült Államokban és Európában a vállalatok a legerősebb, legmodernebb alapmodellek létrehozására összpontosítanak, Kínában inkább a technológia alkalmazásaira helyezik a hangsúlyt. Ennek ellenére jelenleg nincs olyan "gyilkos alkalmazás", amely az AI-n alapulna, és amely elérné a napi aktív felhasználók számában a 100 milliót vagy annál többet.