Történelmi csúcson az arany - De ez még csak a kezdet?

Az elmúlt hónapokban az arany és a réz árfolyama történelmi csúcsokat ért el, az ezüst ára pedig évek óta nem látott magasságokban mozog. Az elemzők szerint a rali folytatódhat, és új csúcsokat érhetnek el ezek a nyersanyagok.

Az arany ára a közelmúltban rekordot döntött, unciánként 2.449,89 dollárra emelkedett, amihez az amerikai dollár gyengülése, az amerikai kincstári hozamok csökkenése, a geopolitikai kockázatok és a Kínából érkező erős aranykereslet is hozzájárult. Kína a világ legnagyobb aranyrúd-felhalmózójává vált, és a World Gold Council szerint a kínai ékszerkereslet is tovább növekedhet, ami újabb lökést adhat az aranyár emelkedésének. A UBS stratégái az arany árára vonatkozó várakozásukat unciánként 2500 dollárra emelték szeptember végére, és 2600 dollárra az év végére, az erős kínai kereslet és az amerikai gazdasági adatok, különösen a magas infláció hatására.

Az ezüst ára is jelentős emelkedést mutatott, több mint egy évtizedes csúcsot ért el nemrég. Az aranyhoz képest az ezüst még mindig nagyon olcsónak tűnik, ami izgalmas befektetési lehetőséget jelenthet. Daniel Hynes, az ANZ vezető nyersanyagstratégája szerint a bányatermelés lassú növekedése és az erős ipari kereslet miatt a kínálat nem tudja tartani a lépést a kereslettel, ami strukturális hiányt eredményez a piacon.

A réz ára is történelmi csúcsot ért el, tonnánként 10.857 dollárra emelkedett. A zöld átállás miatt jelentős keresletnövekedés várható a fémre, amit az akadozó kínálat nem fog tudni kielégíteni, így jelentős hiány alakulhat ki a réz piacán. A First Quantum Minerals leállította a termelést Cobre Panamában, az Anglo American pedig bejelentette, hogy csökkenteni fogja a következő években történő rézkitermelését. A Citi elemzői szerint a réz ára a következő 12-18 hónapban elérheti a tonnánkénti 12 000, illetve 15 000 dolláros szintet.

Az arany újabb forrásai is felkeltették a figyelmet, hiszen Dr. Steve Chingwaru, egy zimbabwei kohász kutatása rámutatott, hogy a johannesburgi bányák körül található 6 milliárd tonna meddő akár 460 tonna úgynevezett „láthatatlan aranyat” is tartalmazhat. A hagyományos technológiával az aranykészletek nagyjából 30 százalékát lehetett kitermelni, de a meddők feldolgozásával további értékes nyersanyagok, például réz, kobalt és nikkel is kinyerhetők lehetnek. A dél-afrikai aranybányászati üzletág több magas rangú tulajdonosa szerint az új módszer gazdaságilag életképessé válhat.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.