Az amerikaiak ideiglenes gázai mólója szétszakadt

Darabokra szakadt az a móló, amit az amerikai haderő épített a Gázai övezet partjainál, hogy megkönnyítse a segélyszállítmányok célba juttatását.

A CNN beszámolója szerint a móló, amely egy kikötőrészből és egy úszóhídból állt, kedden vált használhatatlanná a heves hullámzás következtében. A létesítményt, melyet 320 millió dollárból hoztak létre, május 17-én nyitották meg, és csupán egy hétig volt képes fogadni a segélyszállítmányokat. Az illetékesek szerint a móló elemeket akkor illesztik össze újra, amikor az időjárás kedvezőbb lesz.

A móló működése alatt több mint 820 ezer tonna segélyt juttattak el a Gázai övezetbe, amelynek szétosztását az ENSZ végzi. Jelenleg Cipruson több ezer tonna további segély várakozik arra, hogy tengeri úton eljuthasson a területre, amelyet Izrael a Hamász október 7-i terrorakciója óta támad.

A Joint Logistics Over the Shore (JLOTS) elnevezésű létesítmény csak akkor képes működni, ha a tenger viszonylag nyugodt: a hullámok magassága nem haladhatja meg az egy métert, és a szél sebessége nem lehet több mint 25 kilométer/óra. A CNN korábban arról számolt be, hogy a JLOTS-t legfeljebb 3 méteres hullámokban és körülbelül 25 kilométer per órás szélben lehet biztonságosan működtetni. Ezek a feltételek az építés során sem álltak fenn, ezért az üzembe helyezése is késedelmet szenvedett. Az egyelőre nem ismert, hogy mikor indulhat újra a szállítás.