Az USA igazságügyi minisztériuma beperelte a Ticketmastert

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma beperelte a Ticketmastert is tulajdonló Live Nationt versenykorlátozó magatartása miatt, ami a jegyértékesítés piacának sok problémájához köthető.

A Live Nation évtizedek óta vezető szerepet tölt be a szórakoztatóiparban, és a vádak szerint a rajongók és az előadók kárára profitálnak a rendezvényszervezésen és a jegyértékesítésen. A kormányzati fellépés már egy ideje várható volt, és a minisztérium most trösztellenes eljárást indított a cég ellen, ami akár a Ticketmaster eladására is kényszerítheti a Live Nation Entertainmentet. A vádak között szerepel a piaci egyeduralom fenntartása érdekében történő felvásárlások és a koncertszervezői piacra való belépés korlátozása is. A Live Nation a legnagyobb arénák koncertjeinek 60%-át szervezi, több mint 400 előadót képvisel, és az USA több mint 265 koncerthelyszíne is az ő tulajdonukban van, míg a Ticketmaster piaci részesedése több mint 80 százalék.

A cég a helyszínek tulajdonosait kizárólagos szerződések kötésére kényszerítette a Ticketmasterrel, és a művészekkel szemben is hasonlóan járt el, akik így eleshettek a legfontosabb koncerthelyszínektől. A Live Nation állásfoglalása szerint az eljárás politikai nyomásra indult, és a jegyértékesítés piacán erős a verseny, ami szerintük a Ticketmaster piaci részesedésének csökkenésében is megmutatkozik.

A Ticketmaster elleni kritikák már az 1990-es évekre nyúlnak vissza, amikor a Pearl Jam panaszt tett a cég ellen. A Live Nation 2010-es felvásárlása után a Ticketmaster még kreatívabbá vált, és 2018-ban kiderült, hogy jegyüzéreknek kedvező eszközöket kínáltak. A Taylor Swift Eras turné jegyértékesítése során bekövetkezett összeomlás pedig tovább növelte a nyomást a cég ellen.

A Live Nation 2023-ban közel 23 milliárd dolláros árbevételével nem fog könnyen lemondani a Ticketmasterről, és a cég eladása sem jelentené automatikusan a jegyárak csökkenését. A jegyüzérek továbbra is jelen lesznek a piacon, és a másodlagos piac is fennmarad. A jegyárak emelése lehet egy eszköz az üzérek profitjának csökkentésére, de ez a rajongókat érintheti hátrányosan.

Magyarországon a Ticketmaster nincs jelen, de a Live Nation igen, és a hazai partnercégük, a Ticketpro is meghatározó szereplő a piacon. A jegyüzérkedés itthon is probléma, például a labdarúgó válogatott őszi Eb-selejtezőire gondolva, ahol a jegyeket jelentős felárral értékesítették.