Amerika hátrányban van Kína és Oroszország befolyásoló tevékenységeivel szemben

Az Egyesült Államok kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy globális megítélés terén jelentős hátrányban van Kína és Oroszország mögött, és ez a helyzet aggodalomra ad okot a nyugati hatalom számára. A Defense One szerint az amerikai tisztségviselők egy floridai találkozón vitatták meg, hogy milyen eszközökkel befolyásolhatnák hatékonyabban a világ véleményét, különösen a nemzetbiztonsági kérdésekben.

James Holly, a védelmi miniszter Befolyás és Percepció Menedzsment Hivatalának vezetője szerint az amerikai vállalkozás állapota gyenge ezen a területen. A találkozón részt vevők egyetértettek abban, hogy a demokratikus berendezkedés mellett nehéz dönteni arról, hogy szükséges-e extra erőfeszítéseket tenni a jó kép kialakítására, és ez korábban nem is élvezett prioritást Washingtonban.

Oroszország és Kína közben jelentősen növelte befolyását, különösen a közösségi médiában megfogalmazott üzenetek révén, amelyekkel emberek százmillióit érik el. A személyre szabott tartalom és dezinformációs kampányok hatékonyságát mutatja, hogy a Biden-kormányzat létrehozott egy dezinformáció elleni kormányzati testületet, amely azonban politikai támadások miatt csupán három hétig működött.

A nyugati hatalmak érdekeit aláássák az ilyen lépések, mint például Moszkva 2014-es dezinformációs kampánya a Krím bekebelezéséhez. A közösségi médiából való kiszorításra irányuló küzdelem eddig csak korlátozott eredményeket hozott, és az erre fordított összegek csak töredékét képezik annak, amit a kampányok mögött állók költenek.

A találkozón megállapították, hogy Oroszország, Kína és Irán tartalmaikat egyre jobban összehangolják, és hasonló üzeneteket fogalmaznak meg rövid időn belül. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy növelni kellene a téma fontosságát a döntéshozók szemében, és ezzel együtt a pénzügyi keretet is, valamint új lépések bevezetését is fontolóra kellene venni.