Drasztikus húzást tervez a nukleáris nagyhatalom: atombombákkal árasztanák el a feszült területeket

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy a Virginia-osztályú nukleáris támadó tengeralattjárókat atomfegyverek célba juttatására is alkalmas rakétákkal szerelik fel – írja az Asia Times.

Az amerikai Johnny Wolfe ellentengernagy, az amerikai haditengerészet stratégiai rendszerprogramokért felelős igazgatója májusban egy szenátusi meghallgatáson a Virginia-osztályú tengeralattjárók fejlesztési lehetőségeiről értekezett. A katonai vezető elmondta, hogy egy ilyen program végrehajtásához költségvetési rugalmasságra van szükség, valamint fel kell mérni az Egyesült Államokban rendelkezésre álló kapacitásokat. Ez utóbbi lehet a szűk keresztmetszet, mivel a rendelkezésre álló tapasztalt személyzet létszáma korlátozott, valamint a nukleáris fegyverek ipari bázisa leromlott állapotban van.

Washington és riválisai – főleg Kína és Oroszország – között az elmúlt években egyre jobban fokozódik versenyfutás, ehhez pedig az amerikai haditengerészet elrettentő erőt kíván bevetni. Ehhez megfelelő fejlesztés lehet számukra a tengeralattjáróról indítható stratégiai ballisztikus rakéták (SLBM). Moszkva és Peking inkább a kis hatóerejű taktikai nukleáris fegyverek fejlesztésére összpontosít, amelyek a hagyományos katonai műveletek támogatására szolgálnak.

A nukleáris fegyverzetű tengeralattjáróról indítható cirkálórakéták (SLCM-N) programjának felmerülése arra utalhat, hogy az Egyesült Államok már nem képes a korábbi elrettentés fenntartására, ezért fejlesztésekre van szükség.

A jövőben arra is sor kerülhet, hogy az amerikai védelmi minisztérium fontolóra veheti, hogy kis hatóerejű nukleáris fegyvereket telepítsen, ezzel pedig a növekvő kínai katonai képességekre adna választ. A lépés a keleti nagyhatalom növekvő területi követelései miatt is időszerű lehet Washington számára, mivel több szövetségesét is fenyegetik a kínaiak a Távol-Keleten. Az SLCM-N bevezetésével akár ezekre a területekre is juthat a taktikai fegyverekből. A hidegháború ideje alatt már több amerikai hadihajót és tengeralattjárót is felfegyvereztek már ilyen töltetekkel, de a rendszerváltozás után a leszerelés mellett foglaltak állást a döntéshozók. Alig három évtizeddel később a geopolitikai realitás viszont rádöbbentette a döntéshozókat, hogy újra szükség van az elrettentő nukleáris kapacitás visszaépítésére.

Vannak ellenzői is az elképzelésnek, akik szerint a fejlesztés rontaná a tengeralattjáró eredeti funkcióit, így az ellenséges eszközök felderítését, valamint a más vízalatti eszközök elleni védelmet. Ezen felül a felszerelés korlátozná a szövetséges országokkal közös hadgyakorlatokat, illetve az Egyesült Államokon kívüli kikötés lehetőségét is. Kiemelik az SLCM-N költségvonzatát is, egyetlen ilyen rakéta és a hozzátartozó robbanófejek fenntartására éves szinten 1 milliárd dollárt kellene fordítani.