Az Európai Unió jövője: Kihívások és vezetői dilemmák

A Politico elemzése szerint az Európai Unió jelenlegi helyzete aggodalomra ad okot, hiszen a francia-német vezetés gyengélkedik, miközben új erők kerülnek előtérbe, mint például Olaszország és Lengyelország.

A francia-német tengely gyengeségét a Politico értékelése szerint Macron elnök és Scholz kancellár egyre inkább béna kacsa benyomását keltik, míg Meloni olasz és Tusk lengyel miniszterelnök politikai befolyása erősödik. Macron elnök kezdeményezéseire a német vezetők habozva és kitérően reagálnak, ami a Politico podcastjében hangzott el Észak-Rajna-Vesztfália kereszténydemokrata miniszterelnökének, Hendrik Wüst szavai alapján.

Macron a közelmúltban Drezdában arról beszélt, hogy az Európai Unió költségvetését meg kellene kétszerezni, hogy három közös alapot hozzanak létre az európai ipar, a mesterséges intelligencia és a zöld átmenet finanszírozására. Ez a terv Mario Draghi, az Európai Központi Bank egykori főnökének stratégiáján alapul. Macron szeretné, ha Draghi fontos szerepet kapna a következő brüsszeli vezetésben, amit Meloni olasz miniszterelnök is támogat. Németország azonban ellenáll annak, hogy az EU újra közösen vegyen fel nagy összegű hitelt, amire Merkel kancellár idejében csak egyszer került sor, noha Brüsszelnek Ukrajna támogatása miatt több pénzre van szüksége.

Az EU és Kína kapcsolata további dilemmát jelent. Kína az EU legfontosabb kereskedelmi partnere, de Brüsszel csökkenteni kívánja a függőséget. Macron elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Párizsban fogadta Hszi Csin-ping kínai elnököt, ami a németek távolmaradása miatt az EU-n belüli megosztottságot mutatja. Macron korábban kijelentette, hogy az EU nem lehet az USA vazallusa, míg Tusk lengyel miniszterelnök az USA-t tekinti a legfontosabb szövetségesnek.

Giorgia Meloni, Olaszország első női miniszterelnöke, a Rai Radio1-nek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Olaszország nem követi a francia-német vonalat, hanem vezető erővé válhat Európában. Meloni népszerűségét a közmédia átszervezésével is fenntartaná, és egy nagy szélsőjobboldali frakció létrehozását tervezi Marine Le Pennel együttműködve. Meloni jó kapcsolatot ápol Ursula von der Leyennel, aki minden támogatóra szüksége lesz, ha újra a Bizottság elnöke akar lenni.

A Politico szerint az EU-nak nincs ereje egységes programhoz, mivel megosztott a legfontosabb kérdésekben. Egy magas rangú brüsszeli hivatalnok szerint mindenki utálta, amikor a francia-német tengely túlságosan erős volt, de most nem örülnek annak, hogy ez a páros túl gyengén muzsikál. Az európai választások és az Egyesült Államok elnökválasztásának eredményei is meghatározóak lesznek a jövőben.