Az EU védelmi intézkedéseket hoz a kritikus technológiák terén

Az Európai Bizottság lépéseket tesz annak érdekében, hogy megvédje a kritikus technológiákat, mint például a fejlett chipeket, mesterséges intelligenciát, kvantumtechnológiát és biotechnológiát Kínától és más versenytársaktól. Ezzel egyidejűleg egyre több chipgyártó tervez beruházásokat az EU területén belül.

Az Európai Bizottság március végén megosztotta a tagállamok kormányával a kockázatértékelések első eredményeit, és jelenleg is mélyrehatóan vizsgálja az azonosított problémákat. A cél, hogy meghatározzák, mely ügyleteket, beruházásokat vagy exportot kell átvilágítani, amennyiben azokat egy EU-n kívüli országból érkező cég hajtja végre. A tagállamok azonban aggódnak, hogy a védelmi intézkedések további adminisztratív terheket rónak a vállalatokra, és többletforrásokra lesz szükségük az ellenőrzések elvégzéséhez.

Az Európai Bizottság reményei szerint az európai chip törvény (European Chips Act) 2030-ig több mint 100 milliárd euró értékű magánbefektetést vonzhat az európai félvezetőiparba. Thomas Skordas, a Bizottság digitális egységének tisztviselője szerint azonban a 43 milliárd eurós uniós program sikeressége nagymértékben függ az egyes kormányok támogatásától, mivel a Bizottság eddig csak kevés tényleges finanszírozást hagyott jóvá. Ezzel párhuzamosan olyan nagyvállalatok, mint az Intel és a TSMC, bejelentették, hogy Németországban terveznek üzemeket építeni, összesen több mint 30 milliárd euró értékben.

Skordas továbbá kiemelte, hogy a Bizottság várhatóan szeptemberig véglegesíti a chipipar négy alágazatának kutatás-fejlesztési programjainak finanszírozását, beleértve egy 2,5 milliárd eurós támogatást a rendkívül fejlett chipek európai fejlesztésére. A fotonika területén, amely az elektromosság helyett fényt használó chipek fejlesztését célozza meg, a finanszírozás még nem indult el, a támogatások részletszabályait jelenleg dolgozzák ki.

Végül a Bizottság támogatni kívánja egy európai tervezési platform létrehozását, amely a vállalatoknak, tudományos kutatóknak és startupoknak biztosítaná a saját chipek tervezéséhez szükséges szoftvereszközöket. A legtöbb fejlett technológiai cég maga tervezi a chipeket, de a gyártást szakértőkre bízza, mint például a TSMC, a Samsung vagy az Intel. Skordas szerint a pályázatot, amely európai szinten felel majd a platform megtervezéséért és fejlesztéséért, várhatóan júliusban nyitják meg.