Az EU metánkibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseket fogadott el

Az Európai Unió új jogszabályt hozott, amely 2030-tól kezdődően korlátozza az olaj- és gázimportból származó metánkibocsátást, ezzel nyomást gyakorolva a nemzetközi szállítókra a földgáz fő összetevőjeként számon tartott, erős üvegházhatású gáz szivárgásának csökkentésére.

Az Európai Unió miniszterei hétfőn jóváhagyták az új szabályozást, amely "maximális metánintenzitási értékeket" határoz meg az európai piacon forgalomba hozott fosszilis tüzelőanyagok számára. Az Európai Bizottság 2030-ig állapítja meg a pontos metánhatárértékeket, és a határértéket túllépő importőrök jelentős pénzbüntetésre és egyéb szankciókra számíthatnak. Az Euractiv és a Portfolio szerint az EU a világ legnagyobb olaj- és gázimportőre, és az új törvény a fosszilis anyagok szállításából és használatából származó globális metánkibocsátást akár harmadával is csökkentheti.

Alessia Virone, a Clean Air Task Force nonprofit szervezet EU ügyekért felelős igazgatója szerint az intézkedés jelentős hatással lehet a globális metánkibocsátásra. Az új szabályok valószínűleg olyan nagy gázszállítókat érintenek, mint az Egyesült Államok, Algéria és Oroszország.

Az Egyesült Államok, amely az EU-val együttműködve 2030-ig 30%-kal kívánja csökkenteni a metánkibocsátást, pozitívan fogadta az új törvényt. Azonban az Olaj- és Gáztermelők Nemzetközi Szövetsége aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az EU esetleg nem ismeri el más joghatóságok meglévő metánszabványait, ami veszélyeztetheti az energiabiztonságot.

Az új jogszabály előírja az európai olaj- és gázkitermelők számára, hogy rendszeresen ellenőrizzék a tevékenységükkel járó metánszivárgásokat, és betiltja a fáklyázás és a légtelenítés legtöbb módját, amikor a vállalatok szándékosan égetik el vagy bocsátják ki a nem kívánt metánt a légkörbe. Ez az intézkedés az EU szélesebb körű erőfeszítéseinek része, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és az éghajlatváltozás kezelésére irányulnak.