Az EU jelenlegi állása: beszámoló a State of the Union konferenciáról

Minden évben tavasszal az EU jelentős politikusai, bürokratái, szakértői, aktivistái és tudósai Firenzében gyűlnek össze az European University Institute által rendezett éves EU-értékelő konferencián. Az idei konferencia különös jelentőséggel bírt, hiszen a voksolás kezdete előtt állunk, ahol az EU polgárai kiválasztják az Európai Parlament új tagjait.

A State of the Union konferencia az EU egyik kiemelkedő eseménye, amelyet immár 14. alkalommal rendeztek meg. Idén negyven különböző panel került megrendezésre, amelyek Európa jövőjét érintő kulcskérdéseket tárgyaltak. A konferencia közvetítése nyilvános volt, így a beszélgetések bárki számára elérhetőek. A konferencia fókuszában idén a mesterséges intelligencia és az Európai Parlamenti választások álltak, de a gazdasági, klímavédelmi és Ukrajnával kapcsolatos kérdések is terítékre kerültek, valamint új elemként a közös európai védelmi politika és a közös európai hadsereg, valamint hadiipar megjelenésének lehetősége is szóba került.

A konferencia során kevés figyelmet kaptak az Izrael és a gázai övezet helyzete, az EU-s döntéshozatalt érintő korrupciós botrányok és a jogállamiság kérdései. A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor neve pedig kerülésre került, még akkor is, ha a politikai helyzetek egyértelműen összefüggtek vele.

A konferencia nem mentes a kritikától sem. A European University Institute diákjai tiltakoztak a panelek összetételének elfogultsága miatt. A záróeseményen pedig Josep Borrell külpolitikai főképviselő beszédét palesztinpárti aktivisták szakították félbe, akik a civileket érő atrocitások ellen tiltakoztak. Borrell türelmesen hallgatta meg őket, majd a rendőrök kísérték ki őket.

Borrell kijelentette, hogy személy szerint nem tartja elképzelhetetlennek az úgynevezett “kétállami megoldást”, és hogy az EU elismerjen egy független palesztin államot. Ez különösen figyelemre méltó, mivel több EU tagállam is bejelentette a független palesztin állam elismerését, bár Izrael és például Magyarország nem hajlandó elfogadni ezt a megoldást.

A mesterséges intelligencia az idei konferencia egyik legnépszerűbb témája volt, ahol a Microsoft, a Meta és az OpenAI képviselői is részt vettek. Az EU gazdasági versenyképességének kérdése is előtérbe került, ahol Borrell és a szakértők egyetértettek abban, hogy az uniónak új innovációt segítő gazdasági stratégiára van szüksége.

A klímapolitika és a gazdasági versenyképesség kapcsolata is fontos téma volt, hiszen az EU klímacéljai ambiciózusak, de az unió elmarad a tervezett mérföldkövektől, és az ipar és a mezőgazdaság versenyképességét veszélyezteti az energetikai átállás és a magasabb környezetvédelmi sztenderdek.

Az EU védelmi politikájának átalakítása is napirenden volt, különös tekintettel az orosz-ukrán háborúra és a közös európai hadsereg, valamint hadiipar létrehozásának szükségességére.

Az európai parlamenti választások és a populista jobboldali pártok előretörése, valamint a csúcsjelölti rendszer jövője is fontos kérdések voltak a konferencián.