Bevallotta az EKB: visszafelé sült el a csodafegyver

Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozója szerint az EKB korábbi kötvényvásárlásai, amelyek 2015 és 2022 között összesen több mint 5 milliárd eurót tettek ki, mérsékelhették a későbbi kamatemelések piaci hatásait, de akadályozhatják az infláció elleni küzdelmet és növelhették a piaci egyenlőtlenségeket.

Az EKB által végrehajtott jelentős kötvényvásárlások eredetileg az alacsony infláció fellendítését célozták, de a Covid-19 járvány és Oroszország ukrajnai inváziójának következtében bekövetkező áremelkedés miatt az EKB-nak stratégiát kellett váltania.

Jelenleg az EKB a kötvények lejáratakor fokozatosan megszabadul ezektől az eszközöktől. Schnabel figyelmeztet arra, hogy a bank hatalmas adósságállománya akadályozhatja az infláció elleni küzdelmet, mivel a pénzügyi feltételek enyhébbek lehetnek a kockázati felárak alacsony szintje miatt, ami gyengítheti a monetáris politika hatását.

Az EKB legutóbbi felmérése szerint az eurózóna lakossága csökkentette az inflációs várakozásokat, ami egybeesik az EKB-nál beköszöntő fordulattal: a jegybank minden bizonnyal júniusban kamatcsökkentést fog végrehajtani. A közeljövőben, azaz a következő 12 hónapban várható infláció mértéke 3,0 százalékról 2,9 százalékra mérséklődött, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. Hosszabb távon, három éves perspektívában az inflációs várakozások 2,5 százalékról 2,4 százalékra csökkentek.

Az EKB jelenleg 4%-os rekordszintű kamatláb mellett operál, de várhatóan hamarosan csökkenteni fogja azt, mivel az infláció csak kissé haladja meg a 2%-os célt és a hitelezés lassult. Azonban a kamatcsökkentés nem garantált, és a globális központi bankok között eltérések figyelhetők meg a kamatláb-politikát illetően. Míg az EKB és a Bank of England várhatóan hamarosan csökkenteni fogják a kamatlábakat, a Federal Reserve (Fed) egyre óvatosabb álláspontot képvisel ebben a kérdésben.

Schnabel elismerte, hogy bár az elmúlt évtized kötvényvásárlásai segítettek stabilizálni a pénzügyi piacokat nehéz időszakokban, ezek beavatkozást jelentettek a piaci működésbe és növelték az egyenlőtlenségeket. Ezért "célzottabb és takarékosabb" kötvényvásárlást javasolt békeidőben, amelyet szükség esetén könnyen le lehet állítani.

Továbbá kiemelte más intézkedéseket is, mint például a célzott hosszabb távú refinanszírozási műveleteket (TLTRO-k), amelyek jelentős támogatást nyújthatnak kevesebb hosszú távú hatással. Az EKB tervezi strukturális kötvény- és hitelportfóliók létrehozását is a jövőben annak érdekében, hogy biztosítsa a bankrendszer megfelelő likviditását.

Az EKB további lépéseket is tervez a pénzügyi rendszer stabilitásának növelése érdekében. Claudia Buch, az EKB főfelügyelője bejelentette, hogy az éves banki felülvizsgálati és értékelési eljárás átalakítására kerül sor, amely rövidebb, de helyenként „tolakodóbb” lesz, és jobban tükrözi majd a bankok működési környezetében bekövetkezett változásokat. Az új SREP keretrendszer a 2026-os ciklusra lesz véglegesítve, és célja többek között a kockázatértékelésre való újfajta összpontosítás, a felügyeleti tevékenységek jobb integrációja, valamint az informatikai rendszerek és az elemzések jobb kihasználása.

Forrás: Reuters, CNBC, EKB