Az Alteo hitelminősítése és osztalékfizetése

Az Alteo társaság kötvényeinek hitelminősítését a Scope Ratings éves felülvizsgálata során megerősítették, így a minősítés változatlanul BBB- kategóriában maradt stabil kilátásokkal.

Az Alteo, amely a Budapesti Értéktőzsdén is jelen van, tájékoztatási kötelezettségének eleget téve hozta nyilvánosságra, hogy a Scope Ratings hitelminősítő intézet megtartotta a társaság kötvényeire vonatkozó BBB- besorolását, ami stabil kilátást jelent a jövőre nézve. A társaság kötvényeit a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében bocsátották ki, amelynek feltétele volt, hogy a kötvények legalább B+ minősítést szerezzenek egy ESMA által elismert hitelminősítőtől. A Scope Ratings mostani felülvizsgálata során az Alteo kötvényeinek minősítése nem változott, és a rövid lejáratú adósságainak minősítése is változatlanul S-2 maradt.

Az Alteo részvényeinek árfolyama az idei évben jelentős emelkedést mutatott, 53 százalékos növekedést követően a társaság bejelentette, hogy leányvállalata, az ECO-FIRST Hulladék Kereskedelemi Kft. tízéves szolgáltatási szerződést kötött a Mol-lal. Ez a hír további pozitív hatással lehetett a részvények árfolyamára.

A társaság a 2023-as 12,8 milliárd forint profitból összesen 7,97 milliárd forint osztalékot fizet a részvényeseknek. A közgyűlésen elfogadott javaslat szerint a részvényenkénti osztalék 400 forint, amiből 200 forint a rendkívüli osztalék. A társaság tulajdonában lévő saját részvényekre eső osztalék az osztalékra jogosult részvényesek között, részvényeik arányában kerül kifizetésre, ami alapján a társaság 402,6 forint bruttó osztalékot fizet Alteo törzsrészvényenként. A jelenlegi részvényárfolyam mellett ez 9,2 százalék osztalékhozamot jelent.

A hitelminősítés, az osztalékfizetés és a részvényárfolyam alakulása fontos információ a befektetők számára, akik részvénykereskedéssel, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakításával foglalkoznak. Az Alteo vezetőivel készült exkluzív interjú további betekintést nyújthat a társaság helyzetébe és kilátásaiba.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.