Mesterséges intelligencia a fejhallgatókban: forradalmi zajszűrés érkezik

A Washingtoni Egyetem kutatói által végzett új kutatás szerint a mesterséges intelligencia képes lehet különbséget tenni a környezeti hangok között, és ennek alapján szelektíven szűrheti azokat.

A fejhallgatókban alkalmazott háttérzaj-szűrés nem új keletű, de a Washingtoni Egyetem kutatói most egy lépéssel továbbmentek, és a mesterséges intelligenciát is bevonták a valós idejű aktív zajszűrésbe. Ennek köszönhetően a rendszer képes csak bizonyos, meghatározott hangokat eltávolítani, így a felhasználók számára lehetővé válik, hogy csak a kívánt hangokra koncentráljanak.

Shyam Gollakota, a kutatás vezetője egy példát is hozott: elképzelhető, hogy valaki egy parkban ül és szeretné élvezni a madarak csicsergését, miközben egy közeli csoport hangos beszélgetése zavarja. Az új rendszerrel a fejhallgató képes lenne kiszűrni a zavaró hangokat, miközben a madarak csicsergését továbbra is hallhatjuk.

A kutatók egy okostelefon-alapú neurális hálózatot alkalmaztak, amely képes 20 különböző környezeti hangkategória azonosítására, betanítására és szűrésére. A felhasználók egy adott kategóriát választhatnak ki az okostelefonon, és az eszköz ezután elkezdi a kiválasztott hangok kiszűrését.

A rendszer valós időben, kevesebb mint századmásodperc alatt dolgozza fel a hangokat, ami azt jelenti, hogy a feldolgozást nem felhőkiszolgálón, hanem egy csatlakoztatott eszközön kell végrehajtani. A kutatók egy USB-n keresztül csatlakoztatott, neurális chippel ellátott OrangePi kártyát használtak, amely megfelelőnek bizonyult az ilyen típusú feldolgozáshoz. A technológia bármilyen mesterségesintelligencia-gyorsítóval rendelkező számítástechnikai eszközzel működhet.

A kutatócsoport meg van győződve arról, hogy a technológia alkalmazható lesz audioeszközökön, és készen áll a kereskedelmi forgalomba hozatalra. Ha az audió fejhallgatók új generációja képes lesz felismerni és integrálni ezt a technológiát, az jelentősen javíthatja a hangélményt és újítást hozhat a zajszűrés területén.

Az internethasználat terjedése az idősebb korosztályok körében is egyre növekszik, ami azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt fejhallgatók piaca is bővülhet ebben a demográfiai szegmensben. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint a 60 és 65 év közöttiek körében már a 80 százalék felett van az internetezők aránya, ami jelentős, 25 százalékpontos emelkedést jelent a 2019-es adatokhoz képest. Az idősebbek inkább asztali számítógépet használnak az internetezésre, ami azt sugallja, hogy a fejhallgatókhoz hasonló perifériák iránti igényük is magas lehet, különösen ha ezek a készülékek egyszerűen kezelhetők és hozzájárulnak a digitális élmény javításához. A 80 év felettieknek viszont még mindig csak az alig 10 százaléka jár rendszeresen a világhálón, ami rávilágít arra, hogy a digitális eszközök használata ebben a korcsoportban még korlátozott. A nők átlagosan 5 százalékkal magasabb arányban interneteztek, mint az azonos korú és iskolai végzettségű férfiak, és a munkavégzési státusz is befolyásolja az internethasználatot: a nyugdíjkorhatáron túl is dolgozók körében átlagosan mintegy 15 százalékkal gyakoribb az internethasználó, mint az inaktívak között.