Nomád sógorok érkeznek idén a Balatonhoz

Magyarország továbbra is népszerű nyaralóhely az osztrákok körében, akik úgy tűnik, nem tartanak a háborútól, mivel háromnegyedük idén is tervez legalább egy európai utazást. Ausztriában új turistakategória lett a "hőségszökevény”, miközben divatba jött a szállodázás helyett az önellátó, sátoros vakáció.

A Statistik Austria (SA) és az Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV) közös felmérése szerint az osztrákok háromnegyede készül európai utazásra a nyáron, a magas megélhetési költségek és a háborús fenyegetettség ellenére. A leglátogatottabb úti célok között Olaszország, Németország és Horvátország után Spanyolország és Magyarország szerepel, míg belföldön Stájerország, Alsó-, majd Felső-Ausztria a legnépszerűbbek. Tavaly mintegy 700 ezer osztrák látogató fordult meg Magyarországon, különösen júliusban és szeptemberben voltak aktívak.

Kovács Balázs, nemzetközi turisztikai szakértő szerint az úgynevezett „hőségszökevények” egyre növekvő ügyfélkört jelentenek, akik a kánikula elől a hűvösebb tájak felé veszik az irányt. Az üzleti turizmus még csak 85 százalékban közelíti meg a járvány előtti szintet, de erősödik a „bleisure” trend, amikor az utazók a hivatalos kiküldetéseket pár nap szabadsággal hosszabbítják meg.

A „prepper-életforma” is terjed Ausztriában, ahol az utazók nem szállodában pihennek és étteremben étkeznek, hanem önellátó módon, például tábortűz mellett főznek és sátrakban, lakókocsiban laknak. Az életkor és a közlekedési eszközök preferenciái között is van összefüggés: a vonatozás fontosabb utazási mód a 30 év alattiak körében, míg az osztrák családok többsége autóval utazik.

A Destatis összefoglalója szerint Európa számos üdülőrégiójában a tömegturizmus uralkodik a nyáron. Az Égei-tenger déli részén Görögországban, a Jón-szigeteken, a horvát Adria partján és a Baleár-szigeteken nagy tömegekre lehet számítani. Az EU-ban a Kanári-szigetek a leglátogatottabb utazási célpont, ezt követi a horvát Adria partvidék és az Île-de-France régió, valamint a németországi Felső-Bajorország is erős látogatottságot mutat.