Ángyán József szerint Sulyok Tamásnak le kell mondania

Ángyán József egyetemi tanár szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként ellenjegyzett szerződései ellentétesek nemcsak a jogszabályokkal, hanem a Fidesz által korábban képviselt értékekkel is, ezért morális értelemben méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére.

A Fidesz 2010-es földprogramjának szerzője, Ángyán József, aki 2010 és 2012 között államtitkárként is tevékenykedett, a 24.hu-nak nyilatkozva kifejtette, hogy a termőföldvásárlási moratórium idején a gazdatársadalom attól tartott, hogy a nyugati gazdák és földspekulánsok a magyar földet jelentősen alacsonyabb áron szerezhetik meg. Ezt a félelmet a Magosz is osztotta, amelynek érdekei a 2005-ös budapesti traktoros gazdatüntetésen is hangsúlyosan megjelentek. Orbán Viktor, a jobboldal vezetője, a Magosz támogatásával ígéretet tett arra, hogy a Fidesz kormányzása alatt külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet Magyarországon. Ángyán szerint ez a választási ígéret 2010-re beérett, de a későbbiekben a Fidesz megszegte azt. A "Földet a gazdáknak!" program keretében több tucatnyi kormányközeli külföldi érdekeltség jutott hozzá állami földekhez, gyakran licitálás nélkül. Az agrárszektorban a külföldi tulajdonosok aránya országos átlag felett van, a legnagyobb befolyással rendelkező tulajdonosok között pedig osztrák, német, holland és olasz érdekeltségek találhatók.

A termőföldszerzési moratórium 2014. április 30-án járt le, és bár konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, Ángyán szerint sok olyan megállapodás születhetett, amelyekben külföldi érdekeltségek magyar cégeket vásároltak, és zsebszerződéseket kötöttek a tényleges tulajdonlásról. Ezek az ügyletek nehezen voltak felfedezhetők és bizonyíthatók, így konkrét lebukásokról vagy ítéletekről nincs tudomás.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki korábban ígéretet tett arra, hogy a Fidesz kormányzása alatt külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, nemrégiben kijelentette, hogy a kormány sosem fog magyar fiatalokat küldeni mások háborújába. Ezt a kisbéri választókkal folytatott találkozón szögezte le, hozzátéve, hogy a kormány nem mond az újabb és újabb őrült háborús tervekre. Ez a kijelentés a NATO támogatására reagálva hangzott el, amely szerint a szervezet támogatja, hogy tagállamai kiképzési céllal katonákat küldjenek Ukrajnába, ehhez pedig több tagállam jelezte csatlakozását.