Amerikai tőzsde: Visszatérés a múltba a T+1-es elszámolással

Az amerikai tőzsdén bevezetik a tranzakciók T+1-es elszámolását, amely egy évszázadnyi időutazásnak tűnhet, hiszen hasonló rendszer már az 1920-as években is létezett.

A Bloomberg információi szerint az amerikai tőzsdén a T+1-es elszámolás bevezetése egy régi rendszer újraélesztését jelenti. Az 1920-as években már működött hasonló elszámolási rendszer, amelyet azonban a tranzakciók manuális jellege és a kereskedési aktivitás növekedése miatt később fel kellett adni. Az elszámolási időt akkoriban öt napra növelték meg.

Az 1987-es fekete hétfői tőzsdei összeomlás után az elszámolási időt három napra csökkentették, majd 2017-ben további egy nappal, két napra rövidítették. Most azonban újabb változás következik be, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet új szabályai értelmében a T+1-es elszámolás kerül bevezetésre.

A T+1 rendszerre való áttérés célja a pénzügyi rendszer kockázatainak csökkentése, de a változás gyermekbetegségei miatt aggályok is felmerültek. Ezek között szerepel, hogy a nemzetközi befektetők nehezen jutnak majd időben dollárhoz, a globális alapok eltérő sebességgel mozognak majd az eszközeikhez, és kevesebb idejük lesz a hibák kijavítására.

Két jelentős teszt vár a T+1 rendszer bevezetésével: az első a szerdai kettős elszámolási nap, amikor a pénteki T+2-es ügyletek és a keddi T+1-es tranzakciók egy időben válnak esedékessé. A második teszt az MSCI indexeinek hétvégi kiegyensúlyozása lesz, amikor az MSCI indexeit követő alapok világszerte egyszerre fogják átrendezni állományaikat.

Fontos megjegyezni, hogy a cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.