Újabb milliárdos készül a Titanic roncsaihoz merülni

Közel egy évvel a Titan tragédiája után egy amerikai milliárdos, Larry Connor tervezi, hogy egy kétszemélyes tengeralattjáróval lemerül a Titanic roncsaihoz, hogy bebizonyítsa: az óceán felfedezése biztonságos iparág lehet.

A Titan merülőhajó és ötfős, milliárdosokból álló legénységének tragédiája óta már majdnem egy év telt el. Akkor a hajó a Titanic roncsai felé tartva vesztette el a kapcsolatot a túraszervezőkkel Kanada partjainál, és később a keresőcsapatok a tengeralattjáró roncsait találták meg az óceán mélyén, egy katasztrofális robbanás nyomait követve.

Ennek ellenére Connor, az Ohio állambéli ingatlanbefektető, aki úgy döntött, hogy vállalkozik a mélytengeri merülésre, azzal a céllal, hogy helyreállítsa az ágazat megítélését a halálos kimenetelű esemény után.

Connor szerint az óceán felfedezése veszélyes, de egyben csodálatos és élvezetes is lehet, és pozitívan változtathatja meg az életünket, ha helyesen közelítünk hozzá.

E célból Connor összeállt Patrick Lahey-vel, a Triton Submarines társalapítójával és vezérigazgatójával, aki már évtizedek óta foglalkozik egy olyan tengeralattjáró tervezésével, amely alkalmas lenne egy ilyen merülésre. A megfelelő anyagok és technológiák hiányában azonban eddig nem valósulhatott meg a projekt. Connor a Titan katasztrófa után lépett kapcsolatba Lahey-vel, hogy bizonyítsák, igenis lehet a nyomásnak ellenálló, többször biztonságosan felhasználható tengeralattjárót építeni.

A tervek szerint a 20 millió dollár értékű Triton 4000/2 Abyssal Explorer tengeralattjáróval indulnak majd útnak, amely képes lesz 4000 méter mélységbe merülni, ami 200 méterrel mélyebb, mint a Titanic roncsainak helyzete.

Connor és Lahey hangsúlyozzák, hogy a projektjük sikerének kulcsa a tengeralattjárók osztályozása. A Triton tengeralattjárók esetében harmadik fél által biztosított osztályozás garantálja, hogy a hajók megfeleljenek minden előírásnak és biztonságosak legyenek. A Triton cég minősítteti hajóit, amit nem minden ilyen vállalkozás tesz meg, ez is plusz garancia a biztonságra.

A cikk még megjegyzi, a Triton 15 éve alatt 18 tengeralattjárót adott el, és a Titan katasztrófája után csak egy megrendelésüket mondták le, ami egy 4 millió dolláros eszköz lett volna egy család jachtjához.