Amerikai lakásárak: Lassuló növekedés és a fogyasztói bizalom emelkedése

Az Egyesült Államokban a lakásárak növekedésének üteme márciusban jelentősen lelassult, ami a jelzáloghitel-kamatlábak emelkedésének köszönhető, ezáltal csökkent a piaci kereslet - állapította meg a Federal Housing Finance Agency által közzétett jelentés alapján a Yahoo Finance.

Március hónapban az árak csupán 0,1%-kal emelkedtek, szemben a februári 1,2%-os növekedéssel. Éves szinten azonban még mindig 6,7%-os emelkedést regisztráltak, ami az előző havi 7,1%-os növekedéshez képest mérséklődést jelent.

A jelzáloghitelek kamatlábai jelentős mértékben nőttek, a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába meghaladta a 7%-ot, ami visszavetette a meglévő lakáseladásokat.

A lakásállomány továbbra is alacsony a járvány előtti szintekhez képest, ami azt jelenti, hogy a lakásárak még egy ideig magas szinten maradhatnak. Az idei év első három hónapjában az árak 6,6%-kal, míg az előző negyedévhez képest 1,1%-kal nőttek.

Anju Vajja, az FHFA kutatási és statisztikai osztályának igazgatóhelyettese szerint az amerikai lakásárak az első negyedévben továbbra is egyenletes ütemben nőttek, és az eladásra kínált lakások alacsony készlete hozzájárult az áremelkedéshez, annak ellenére, hogy a jelzálogkamatok 7% körül mozogtak.

A Federal Reserve 2022 tavasza és 2023 nyara között összesen 525 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot az infláció féken tartása érdekében. A közgazdászok szerint a kamatemelés hatása másfél évvel később jelentkezik, és a legújabb adatok alapján a kamatok már jelentősen lassíthatják a keresletet. A befektetők jelenleg azt próbálják megjósolni, hogy mikor kezdheti a Fed a kamatcsökkentést, ami befolyásolja a piacokat és a forint árfolyamát is. Steve Sosnick, az Interactive Brokers vezető stratégája szerint a Wall Street elsősorban Jerome Powell, a Fed elnökének üzeneteire figyel, mivel a piac a főszereplőkre hallgat, és Powell hajlamos arra, hogy akkor is laza hangnemet üssön meg, amikor rossz híreket kap a Fed.

Ugyanakkor a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban májusban három egymást követő hónap csökkenése után emelkedett, ami kissé zavarosabbá teszi az összképet. A Conference Board üzleti kutatócsoport kedden közölte, hogy a fogyasztói bizalmi index májusban 102 pontra emelkedett az áprilisi 97,5-ről, ellentétben az elemzők várakozásaival, akik csökkenést prognosztizáltak.

Az index az amerikaiaknak a jelenlegi gazdasági helyzetre és a következő hat hónapra vonatkozó kilátásaikat méri. A fogyasztók jövedelemmel, üzleti és munkaerőpiaccal kapcsolatos rövid távú várakozásainak mérőszáma ebben a hónapban 74,6 pontra emelkedett az áprilisi 68,8 pontról, ami a közeljövő potenciális recesszióját jelzi. A fogyasztók jelenlegi helyzetről alkotott véleménye májusban 143,1-re emelkedett az áprilisi 140,6-ról.

Az amerikai gazdaság ereje aggasztja a Fedet, mert inflációs kockázatot lát benne, a CB hangulatindexének csökkenése viszont egybevágott a gyengülő kereslet képével. A friss közlés ezért kis meglepetést jelent, de egy havi emelkedés még nem jelent trendfordulót. Bár a piac szereti ezeket a hangulatindexeket, előrejelző képességük nem tűpontos.

: Yahoo Finance által szemlézett adatok, Federal Housing Finance Agency havi jelentése. : Yahoo Finance által közölt adatok, Conference Board fogyasztói bizalmi indexe. : Yahoo Finance, The Morning Brief műsor.