Északmacedón parlament megalakulása

Húsz nappal a parlamenti választások után megalakult az északmacedón parlament, ahol Afrim Gashi, az albán nemzeti kisebbség képviselője lett a házelnök.

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója alapján a parlament megalakulása után heves vita bontakozott ki a házelnök személyét illetően, de végül Afrim Gashi 76 képviselő támogatásával, hat ellenszavazat mellett került megválasztásra. Gashi kijelentette, hogy pártállástól függetlenül minden képviselő számára egyenlő jogokat kíván biztosítani a törvényhozásban.

A május 8-i választásokon a konzervatív VMRO-DPMNE párt diadalmaskodott, 58 mandátumot szerezve a 120 fős törvényhozásban. Az eddigi kormánypárt, az SDSM 18 képviselőt küldhet a parlamentbe, míg a legnagyobb albán kisebbségi párt, a DUI 19 helyet kapott. A VLEN nevű albán koalíció 13, a Levica és az A mi Macedóniánkért mozgalom pedig hat-hat helyet szerzett. A VMRO-DPMNE a VLEN koalícióval készül kormányt alakítani.

Az északmacedón jogszabályok értelmében az új kormánynak a parlament megalakulását követő tíz napon belül kell megalakulnia.