„Adatvédelmi rémálom” a Windows legújabb funkciója

A szakértők nem lelkesednek a Windows 11 új funkciójáért, amely képes minden pillanatban képernyőképet készíteni a felhasználó tevékenységéről. A brit adatvédelmi hivatal is érdeklődik az újítás adatvédelmi aspektusai iránt.

A Microsoft nemrég bejelentett néhány hardveres és szoftveres újdonságot, amelyek középpontjában a mesterséges intelligencia áll. Az úgynevezett Copilot+ PC-k egy új kategóriát képviselnek a windowsos gépek között, mivel olyan hardverekkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik az MI helyi futtatását a számítógépen.

A szoftveres újítások között szerepel a Recall nevű funkció, amelynek segítségével a felhasználók visszanézhetik, mit csináltak aznap vagy egy adott napon a gépükön, mivel a rendszer gyakorlatilag minden tevékenységet megörökít.

Ez a képesség azonban aggodalmakat is kelt az adatvédelem terén, mivel az MI fotók formájában menti el a képernyőn megjelenő minden tevékenységet. A brit információbiztonsági hatóság már felvette a kapcsolatot a Microsofttal, hogy többet tudjon meg a funkcióról, amelyet szakértők "adatvédelmi rémálomnak" neveznek, annak ellenére, hogy a képernyőképeket titkosítva tárolja a rendszer.

A Microsoft azonban hangsúlyozza a funkció opcionális jellegét, és azt állítja, hogy a titkosítás és az eszközön történő tárolás miatt sem a cég, sem külső fél nem férhet hozzá a képernyőképekhez, hacsak nem rendelkezik fizikai hozzáféréssel az eszközhöz.

Jelenleg egy adok-kapok helyzet van kialakulóban a funkció körül, ahol az adatvédelmi szakemberek kritizálják, a Microsoft pedig védekezik. A Windows operációs rendszerben időről időre súlyos biztonsági rések kerülnek napvilágra, amelyeket a cég igyekszik mielőbb orvosolni, de felmerül a kérdés, hogy mikor bukkan fel egy olyan biztonsági rés, amelyen keresztül a hackerek hozzáférhetnek az eltárolt képernyőképekhez.