A tőkepiaci győztesek és a globális változások

A világgazdaságot és a tőkepiacokat jelenleg három meghatározó folyamat formálja: a geopolitikai feszültségek, az amerikai-kínai gazdasági rivalizálás, valamint a mesterséges intelligencia térnyerése.

Az Amundi által szervezett budapesti eseményen elemzők vitatták meg ezeket a trendeket, ahol előrejelzések szerint a világgazdasági növekedés a következő két évben 3,2 százalékról 2,8 százalékra csökken, a fejlett országokban pedig 1,6-ról 1,3 százalékra mérséklődik, míg a feltörekvő országokban 4,3-ról 3,7 százalékra esik vissza. Kína szerepét egyre inkább India veszi át, amely a népességben már megelőzte vetélytársát, és gazdasági növekedése is gyorsabb lehet.

Yerlan Syzdykov, az Amundi Asset Management globális feltörekvő piaci befektetési vezetője szerint a jelenlegi geopolitikai helyzetben új nyertesek és vesztesek kerülnek előtérbe. A potenciális nyerteseket három csoportba sorolta: az elsőbe azok az országok tartoznak, amelyek világpolitikai súlyukat növelhetik, mint India, Brazília és Törökország; a második csoportba az erőforrásokban és az ellátási láncokban gazdag országok tartoznak, mint Katar és Vietnám; a harmadik csoportba pedig azok az országok kerülnek, amelyek védelmi megállapodások révén értékelődnek fel, mint például a Fülöp-szigetek.

2024-ben a világ népességének 41 százaléka vesz részt fontos választásokon, ami szintén befolyásolja a piacokat. Ezen országok között szerepel az Egyesült Államok, az EU tagállamai, India, és Oroszország is.

Guillaume Uettwiller, a CPR portfólió-menedzsere a kereskedelmi és technológiai versenyfutásról is beszélt, kiemelve az amerikai-kínai rivalizálást a félvezetőgyártás területén. Az Egyesült Államok exporttilalmat vezetett be Kínával szemben a legfejlettebb processzorokra, és egy 250 milliárd dolláros támogatási programot indított a hazai chipgyártás felfuttatására. Kína is nagy összegeket áldoz arra, hogy csökkentse függőségét a külföldi technológiától.

A mesterséges intelligencia (AI) a következő években jelentős gazdasági növekedést és átrendeződést hozhat. Az AI-cégek értékelődése jelentős volt, de a szakértők szerint nem kell attól tartani, hogy az AI-boom hasonlóan kipukkan, mint az ezredforduló idején az internetes lufi.

Az AI hatással van a gazdaság minden területére, és hosszú távon új egyensúly kialakulásához vezethet. Az AI és a kapcsolódó technológiák energiaigénye is növekszik, ami felértékeli a megújuló energiaforrásokat és az ezekhez kapcsolódó beruházásokat. Az energiaigény növekedése mellett a klímaváltozás és az emissziócsökkentés kérdése is előtérbe kerül.