Tengerentúli tőzsdei hangulat: oldalazás és vegyes teljesítmények

A tengerentúli tőzsdék bizonytalan hangulatban indították a napot, ahol az oldalazás volt a jellemző. A Dow Jones index 0,3 százalékos csökkenést mutatott, az S&P 500 index változatlan maradt, míg a Nasdaq 0,5 százalékos emelkedést könyvelhetett el.

A Dow Jones index, amely az egyik legrégebbi és leginkább követett amerikai részvényindex, vegyes képet mutatott a piacnyitást követően. Az Intel és a JP Morgan részvényei erősödtek, míg a Salesforce és a Johnson & Johnson papírjai kerültek a lista végére.

A technológiai részvények közül a Magnificent Seven, azaz a "Hét Kiválóság" néven ismert csoportban a Nvidia részvényei teljesítettek a legjobban, míg az Amazon részvényei hozták a leggyengébb nyitást. Az Nvidia lendülete töretlen, a cég részvényei a mai napon 7 százalékos pluszban voltak, és a múlt szerdai gyorsjelentés óta már 20 százalékot ralizott a papír. Az emelkedés mértékét jól szemlélteti, hogy ugyanezen időszak alatt az S&P 500 alig 11, a technológiai túlsúlyú Nasdaq pedig 12 százalékot tudott emelkedni.

Az elemzők továbbra is optimisták a Nvidia részvényeivel kapcsolatban: 52 elemző vételre, további 5-en pedig tartásra ajánlják a papírt. Az elemzői célárak 1165 dolláros átlaga alig több mint 2 százalékkal van már csak magasabban a jelenlegi árfolyamszinthez képest, ugyanakkor az iparág kilátásait figyelembe véve egyáltalán nem lenne meglepő, ha a mostaninál jóval magasabb célárakat is látnánk.

A mai emelkedésnek köszönhetően az Nvidia piaci kapitalizációja már megközelítette a 2800 milliárd dollárt, ami nem sokkal marad el a jelenleg a világ második legértékesebb cégének számító Apple 2909 milliárd dolláros összesített piaci értékétől. A listát jelenleg a Microsoft vezeti, a cég piaci értéke a jelenlegi árfolyamon számítva 3187 milliárd dollár. Az elmúlt egy évben több változás is történt a rangsor első helyein: az Apple még tavaly augusztusban vette át a vezetést a Microsofttól, és első cégként lépte át a 3000 milliárd dolláros értéket, a lassuló (különösen kínai) eladások hatására azonban ezt követően sokat vesztett a cég, ezt követően pedig januárban "visszaszerezte" a Microsoft az első helyet, ami részben a cég mesterséges intelligenciával kapcsolatos törekvéseinek is köszönhető volt.

A piaci mozgásokat a Portfolio-Teletrader Kft. által közölt adatok alapján értékelhetjük. Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.