Társadalmi vállalkozások és a fenntarthatóság kapcsolata

A zCast legújabb adásában Kalmár Annával, az AdniJóga alapítójával beszélgettünk arról, hogy mi a társadalmi vállalkozás és hogyan kapcsolódik a fenntarthatósághoz. Megtudtuk, hogy a társadalmi vállalkozások milyen szerepet játszanak a fenntartható fejlődésben, és milyen kihívásokkal néznek szembe Magyarországon.

A társadalmi vállalkozások olyan szervezetek, amelyek elsődleges célja nem a profitmaximalizálás, hanem társadalmi, környezeti vagy kulturális problémák megoldása. A zCast podcastjában Kalmár Anna elmagyarázta, hogy ezek a vállalkozások hogyan működnek, és hogyan lehet mérni az általuk elérni kívánt társadalmi hatást.

A társadalmi fenntarthatóság fogalmát gyakran a környezeti fenntarthatóságtól külön kezelik, de a kettő szorosan összefügg. Kalmár Anna példákat hozott arra, hogy a társadalmi és környezeti ügyek hogyan fonódnak össze, és hogy a társadalmi vállalkozások milyen módon tudnak hozzájárulni mindkét területen a fenntarthatósághoz.

A podcastban szó esett arról is, hogy Magyarországon mennyire vannak jelen a társadalmi vállalkozások, és milyen tendenciákat lehet megfigyelni ezen a területen. Kalmár Anna szerint a társadalmi vállalkozások több lábon állnak: profiton túl pályázatokból és adományokból is finanszírozhatják tevékenységüket.

A beszélgetés során felmerült, hogy a társadalmi vállalkozások működését különböző minősítési rendszerek, mint például a B Corp, segíthetik abban, hogy jobban tájékozódjanak a fenntarthatóság terén. Emellett megvitatták, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük a társadalmi vállalkozásoknak a piacon való érvényesülés során.

Az AdniJóga alapítójaként Kalmár Anna beszámolt arról is, hogy vállalkozásuk hogyan indult és működik, valamint milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a kezdetekkor. A küldetéstudat fontos szerepet játszik a társadalmi vállalkozások alapításában, és az AdniJóga esetében egy konkrét élmény indította el ezt a kezdeményezést.

A podcast végén a Társadalmi Vállalkozások Magyarországi Koalíciójának tevékenységéről is esett szó, amely a társadalmi vállalkozások érdekeit képviseli és támogatja őket a működésük során. Kalmár Anna tanácsokat is adott azoknak, akik társadalmi vállalkozást szeretnének indítani, vagy magánemberként társadalmilag fenntarthatóbb életet szeretnének élni.