A szerb államfő sajtófőnöke elterelte a figyelmet az ENSZ-közgyűlésen

Szerb zászlóba burkolózva hallgatta Alekszandar Vucsics szerb elnök az ENSZ-közgyűlés vitáját a srebrenicai vérontás emléknapjáról, miközben sajtófőnöke viselkedése váltotta ki a nagyobb figyelmet. Szerbiában egyesek szánalmasnak találták az elnök könnyeit, de a sajtófőnök, Szuzana Vasiljevics viselkedése keltett nagyobb megdöbbenést.

Az ENSZ egyszerű többséggel elfogadott határozatában július 11-ét a srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A 193 tagország közül 84 támogatta a javaslatot, 19 ellenezte, köztük Magyarország, 68 tagország tartózkodott, a többiek pedig nem vettek részt a szavazáson.

Vucsics szerint a tartózkodók és az ellenszavazatok összesítése alapján a világ lakosságának kétharmada állt Szerbia oldalára. Az elnök kiemelte Kína, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek támogatását, és megjegyezte, hogy Szerbia sosem fogja elfelejteni Magyarország elutasító álláspontját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország azért nem támogatta a határozatot, mert az újraélesztheti a veszélyes ellentéteket a Nyugat-Balkánon. Szijjártó elismerte Srebrenica tragédiáját, de az ENSZ-döntés időzítését szerencsétlennek tartotta.

Magyarország volt az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, amely nem támogatta a srebrenicai vérengzés emléknapjává nyilvánítását. A Srebrenicai Anyák Egyesülete a szavazás ellen voksoló országok neveit tartalmazó szégyenfát állít fel az emlékparkban.

A népirtás tényét 2007-ben ismerte el az akkori szerb elnök, Borisz Tadics, aki felszólította a szerb törvényhozást a srebrenicai muszlimok lemészárlásának elítélésére. Tadics szerint Szerbia nem tett meg mindent a népirtás megakadályozásáért, és most a népirtás kérdése megosztja a világot.

Vucsics New York-i fotóját valószínűleg a mögötte ülő média tanácsadója, Szuzana Vasiljevics készítette, aki a komoly pillanatok ellenére nevetését nem tudta visszafogni. Ezt a viselkedést sokan a szerb rendszer tükrének tekintik.

Vucsics az eredményhirdetés után sírva fakadt, és könnyeit a zászlóba törölte, amiért néhányan Oscar-díjat adnának neki.