A sármelléki repülőtér 2,2 milliárdos fejlesztése és a hévízi régió százmilliárdos beruházása

A sármelléki repülőtér infrastrukturális fejlesztésére 2,2 milliárd forintot fordítanak, és a hévízi régióban százmilliárdos nagyságrendű fejlesztés is várható, amely útépítéseket és egy aquapark létesítését foglalja magában. A Népszava információi szerint a repülőtér fejlesztése során a futópálya és a gurulóút megújul, a műszeres leszállító rendszer (ILS) lecserélésre kerül, a forgalmi előtér térvilágítását fejlesztik, az utasforgalmi épületet átalakítják, energiahatékony fényforrásokat telepítenek, valamint a terminál hűtő-, fűtő- és légcserélő rendszerét is megújítják.

A beruházást a West Hungária Bau Kft. (WHB) végzi el, mely nettó 2,2 milliárdos ajánlattal nyerte el a munkálatokat, és ezeket a reptér folyamatos működése mellett kell elvégezniük. A Hévíz-Balaton Airport Kft. által üzemeltetett repülőtér a közérdekű adatigénylésre reagálva sem tárta fel, milyen forgalom-, bevétel- és nyereségnövekedést várnak a fejlesztéstől. Benkő Attila, a repülőtér ügyvezető igazgatója szerint a sármelléki repülőtér nemzetgazdasági jelentősége megkérdőjelezhetetlen, és a környező gazdaságok számára is előnyös lehet a működése.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a repülőtér forgalma az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent: tíz évvel ezelőtt még 28 ezer utas fordult meg itt, míg az elmúlt évben csupán 4 ezer. A kereskedelmi járatok száma is drasztikusan visszaesett, a korábbi 250-325 közötti értékről tavaly mindössze 34-re csökkent. Ebben szerepet játszott a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt leállított orosz charterjáratok, valamint a Wizz Air rövid életű dortmundi járata is jelzi a nyugati járatok bevezetésének nehézségeit.

A repülőtér nyeresége az elmúlt években alacsony volt: 2018-ban 1,75 millió, 2019-ben 541 ezer, 2020-ban 91 ezer, 2021-ben 2,67 millió, míg 2022-ben 17,2 millió forintos adózott eredményt értek el. A Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos részesedése 2020 végén került az állam tulajdonába, melyet 114 millió forintért vásárolt meg, Hévíz Város Önkormányzata pedig megtartotta a 10 százalékos részesedését.

A kormány a gyógyturizmus mellett a régiót más vendégek számára is vonzóbbá kívánja tenni, ezzel kapcsolatban kétmilliárd forintért már tervek is készültek. A tervezési költségek alapján a teljes beruházás értéke akár 100 milliárd forint is lehet, amely magában foglalhatja egy kétszer kétsávos út építését Hévíz és Sármellék között, valamint egy 30 hektáros aquapark létrehozását Alsópáhok és Hévíz határában a szükséges kiszolgálólétesítményekkel, üzletekkel, éttermekkel.