A német csótányok terjedésének története

Az emberiség technológiai fejlődése lehetőséget adott a német csótányoknak (Blattella germanica), hogy elterjedjenek szerte a világon, és ma már szinte mindenütt megtalálhatóak, kivéve az Antarktiszt. A Business Insider által ismertetett új tanulmány szerint ez a faj valójában nem Európában vagy Észak-Amerikában őshonos, hanem Ázsiából származik, és az emberi civilizáció fejlődésével együtt terjedt el a világban.

A kutatások alapján a német csótányok az ázsiai csótányokból fejlődtek ki, és bár csak körülbelül 250 éve írtak róluk először, valójában már körülbelül 2100 éve váltak le az ázsiai ősükről. Az emberi települések meghódítása valószínűleg akkor kezdődött, amikor a csótányok felfedezték, hogy az ember által épített kényelmes lakóépületek ideális élőhelyet biztosítanak számukra.

A faj terjedésének kezdeti szakaszában Indiában és Mianmarban jelentek meg, majd körülbelül 1200 évvel ezelőtt az iszlám dinasztiák terjesztésével kezdtek nyugat felé vándorolni. A nyugati gyarmatosítás korszaka tovább gyorsította a német csótányok globális terjedését, ezúttal keleti irányba.

Európa hosszú ideig nem játszott fontos szerepet a német csótányok evolúciójában, de az utazástechnológia fejlődése és a modern lakóépületek megjelenése lehetővé tette számukra, hogy a kontinensen is megtelepedjenek. A hideg környezetet nehezen viselik, de a meleg, nedves helyek ideálisak számukra a szaporodáshoz. Egy nőstény csótány élete során akár 200-400 tojást is lerakhat, ami hozzájárul a faj gyors elterjedéséhez.

A német csótányok DNS-ének elemzése és az eredetük feltárása fontos lépés lehet abban, hogy jobban megértsük, hogyan képesek ellenállni a különböző rovarirtó szereknek.