A mentol és a gránátalma hatása az Alzheimer-kór ellen

A mentol és a gránátalma fogyasztása új reményt jelenthet az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében, a spanyol CIMA orvostudományi kutatóintézet és a Koppenhágai Egyetem kutatásai alapján.

A spanyol CIMA orvostudományi kutatóintézet munkatársai váratlan összefüggést fedeztek fel az Alzheimer-kór és a mentol között. Egy tavaly publikált kutatásukban arról számoltak be, hogy a mentol szaglása megállította a kórt és javította a szellemi képességeket génmódosított, Alzheimer-kóros kísérleti egereknél. Az Alzheimer-kór egy gyógyíthatatlan betegség, amely demenciával, az emlékezet elvesztésével jár, és több tízmillió embert érint világszerte. A kutatók azt vizsgálták, hogy a szaglás milyen szerepet játszik a központi idegrendszerben és az immunrendszerben, és igazolták, hogy a mentol stimulálja az immunrendszert az állati modellekben. A mentollal kezelt állatoknál csökkent az interleukin-1-beta fehérje mennyisége, ami a szervezet gyulladásos reakcióját szabályozza, így biztonságos szintre csökkent az agyi interleukin-1-beta szintje. Más egereknél a T-reg sejtek számának csökkentése és egy autoimmun betegségeknél használt gyógyszer alkalmazása is hátráltatta az Alzheimer-kórral járó hanyatlást.

A szaglás és az agy közötti kapcsolat anatómiailag és evolúciósan is szoros, a szagok emlékeket és érzelmeket ébresztenek. Az Alzheimer-kórnál, a Parkinson-kórnál és a skizofréniánál is gyakori tünet a szaglás elvesztése, ami tovább erősíti a szaglás és az agyi betegségek közötti összefüggést.

A természetes tápanyagok szerepe a demencia lassításában vagy megállításában is előtérbe került. A bazsalikom illóolaja és a flavonoidokban gazdag gyümölcsök kedvező hatásai mellett a gránátalma pozitív hatását is felfedezték. A Koppenhágai Egyetem kutatói kimutatták, hogy az urolitin-A, a gránátalma egyik természetes anyaga enyhíti a memóriazavart és a demencia más következményeit az Alzheimer-kóros egérmodelleken. Az urolitin-A aktiválja a legyengült mitokondriumok lebontását és cseréjét, hasonlóan a korábban azonosított nikotinamid ribozidhoz, ami segít eltávolítani az idegsejtekből a károsodott mitokondriumokat. Az urolitin előállításához szükséges ellagsav a gránátalmán kívül több más gyümölcsben és olajos magban is megtalálható. A kutatók jelenleg az emberek számára megfelelő adagolást próbálják megtalálni, mellékhatásokat egyelőre nem tapasztaltak.