A magyar választási rendszer problémái és a lehetséges megoldások

A magyar választási rendszer következetlenségei és bonyolultsága miatt sokan kritizálják, és a változtatásokra irányuló javaslatok is nehezen terjednek. A választási rendszerek tervezői gyakran nem rendelkeznek elegendő szakértelemmel, ami evolúciós jellegű "gányoláshoz" vezet, ahol a hibák javítására egyszerű, de nem hatékony megoldások születnek.

A magyar választási rendszer bonyolultságának egyik oka, hogy a választási rendszereket gyakran olyan személyek írják, akik nem értenek hozzá, és a bonyolultság csak növekszik az idők során hozzáadott "buta kiegészítésekkel", mint például a választási küszöb vagy a kompenzációs lista. A bonyolult rendszerek tervezői gyakran azt hiszik, hogy a bonyolultság egyenlő a szakértelemmel, ezért hajlamosak bonyolultabb rendszereket javasolni. A részrehajló választási rendszerek tervezésekor pedig a bonyolultság segít elrejteni a célzott módosításokat.

Az urnában talált többlet szavazatok esetén minden párttól levonják a többletnek megfelelő szavazatokat, ami torzíthatja az eredményeket, és akár a választási küszöb alá is sodorhat egyes pártokat. A választási küszöbök terén is ellentmondások vannak: az Európai Parlamenti választáson és a budapesti közgyűlésbe való bejutáshoz 5 százalék szükséges, míg a vármegyei listákon és az országgyűlési választásokon más szabályok érvényesek. Az önkormányzati választásokon a kompenzációs mandátumok megszerzéséhez szükséges küszöbök is értelmetlenek, hiszen a gyakorlatban nem jelentenek akadályt a mandátumok megszerzéséhez.

A képviselőtestületek létszámával kapcsolatos szabályozásban is előfordulnak érthetetlen anomáliák, például a 100 000 fő feletti lakosság esetén nem emelkedik a képviselők száma a várt módon. A népszavazások eredményességének szabályai is ellentmondásosak, hiszen egy döntetlen eredmény esetén a választás érvénytelen, de ha csak egy szavazattal több az igen, akkor érvényes és kötelező érvényű.

A budapesti közgyűlés rendszerének átalakítása során a kerületi polgármesterek automatikus tagsága miatt aránytalanságok keletkeztek, amit a kompenzációs listával sem sikerült korrigálni. Az Alkotmánybíróság döntése, amely eltörölte a súlyozást, még tovább növelte az egyenlőtlenségeket.

Egy jó választási rendszerben a választóknak teljes preferenciasorrendet kellene állítaniuk, ami lehetővé tenné a valódi preferenciák kifejezését és csökkentené a taktikai szavazás szükségességét. A Budapest XII. kerületi ellenzéki előválasztáson kipróbált új rendszerben a választók preferenciái alapján alakult ki a végeredmény, ami jobban tükrözte a valós támogatottságot. Az ilyen rendszerek alkalmazása megszüntethetné a választókerületek határaival való manipuláció lehetőségét, és elősegíthetné a politika jobb irányba terelését.

: article-1