A kínai rendőrök magyarországi tevékenységéről nyilatkozott a rendőrség

A magyar rendőrség megerősítette, hogy a kínai rendőrök nem vettek részt a Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásának biztosításában, azonban a látogatás költségeiről és a biztosítás részleteiről továbbra is hallgatnak.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása során szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott, de a magyar költségvetésre háruló pontos összeg és a bevetett erők nagysága nem ismert. A Belügyminisztérium még nem adott tájékoztatást ezekről a részletekről.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válaszában kiemelte, hogy a rendőri biztosítás részletei, így a résztvevő rendőrök létszáma nem nyilvános információ. Az ORFK azonban megerősítette, hogy a kínai rendőrök nem vettek részt a biztosításban.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy minden szükséges erővel és eszközzel gondoskodtak a védett személy útvonalának és programhelyszíneinek biztonságáról, valamint a közrend és közbiztonság fenntartásáról.

A kormányzati kommunikáció szerint a kínai rendőrök Magyarországon nem rendelkeznek intézkedési jogkörrel, és önállóan nem járőröznek, csupán magyar járőrpárokban vesznek részt, valamint nyelvi segítséget nyújtanak.

A vendégforgalom növekedése miatt a kínai rendőrök jelenléte indokoltnak tűnik, hiszen 2023-ra a kínai turisták száma négyszeresére nőtt 2022-hez képest, és a kormányzat előrejelzése szerint idén további növekedés várható. Ennek ellenére a nyári turistaszezon közeledtével még mindig nincsenek konkrétumok a kínai rendőrök tevékenységével kapcsolatban.

Hszi Csin-ping a Politikai Hivatal tanulmányi ülésén hangsúlyozta a magas színvonalú munkahelyek létrehozásának fontosságát főiskolai diplomások és migráns munkavállalók számára, kiemelve ezt elsődleges prioritásként az ország gazdasági kihívásai közepette. A Hszinhua állami média által közölt jelentés szerint az elnök kiemelte a fiatalok, különösen a főiskolai végzettségűek foglalkoztatásának fontosságát, bár konkrét intézkedésekről vagy tervekről nem esett szó. A statisztikák szerint a 16-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája áprilisban enyhén csökkent, 14,7%-ra, de érdekesség, hogy a kínai statisztikai hivatal megváltoztatta módszertanát és kizárta a főiskolai hallgatókat az adatgyűjtésből, miután korábban e csoport munkanélküliségi rátája elérte a 20%-ot. Az elnök továbbá hangsúlyozta a migráns munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésének szükségességét és arra ösztönözte őket, hogy térjenek vissza szülővárosukba és indítsanak vállalkozásokat vidéken. A jelentés szerint támogatni fogják az erős munkahelyteremtő képességgel rendelkező vállalatokat és iparágakat, és az első négy hónapban Kína már 4,36 millió új városi munkahelyet hozott létre, ami az éves cél 36%-át teszi ki.