A klímaváltozás hatása a koraszülöttek számának növekedésére

A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a hőhullámok, amelyek nem csak a halálozást befolyásolják, hanem a születések időzítésére is hatással vannak, egy friss amerikai tanulmány szerint.

Az elmúlt 25 év adatait elemző kutatás, mely 53 millió születést vizsgált meg, arra a megállapításra jutott, hogy a hőhullámok idején a korai születések száma növekedett. Lyndsey Darrow, a Nevadai Egyetem epidemiológusa és csapata 1993 és 2017 közötti születési adatokat elemezve találták meg ezt az összefüggést az Egyesült Államok 50 legnépesebb városában.

Ezekben a nagyvárosokban a hőhullámok 24 százalékkal erősebbek és kétszer olyan gyakoriak, mint a hatvanas években, ami a koraszülések (37. hét előtt) és a korai születések (37 és 39 hét között) napi arányának kis mértékű növekedéséhez vezetett a helyi hőmérséklet emelkedésével.

A jelenség különösen az alacsonyabb társadalmi-gazdasági csoportokban volt észlelhető, de a kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények csak összefüggéseket mutatnak, és egy ilyen nagy mintánál nehéz közvetlen ok-okozati kapcsolatot megállapítani.

A tanulmány szerint a megbízható légkondicionálás, a fizikailag kevésbé megterhelő munka és a korábbi betegségek is befolyásolhatják a várandós nők meleg időre adott válaszreakcióit. Emellett a kutatás rámutatott, hogy nem csak a rövid távú hőhullámok, hanem az elnyúló, átlag feletti hőmérsékletek is jelentős eltéréseket okozhatnak a terhesség alatt.