A hidegterápia lehet a mellrák kezelésének új módszere

Fontos felfedezésre bukkantak az orvosok a mellrák gyógyításában, amely szerint a jövőben talán már nem a műtét lesz az elsődleges kezelési forma. A hidegterápia, vagyis a krioabláció, hatékonyan képes lefagyasztani és elpusztítani a kisebb méretű rákos daganatokat.

Salt Lake Cityben, a Society of Interventional Radiology éves tudományos ülésén bemutatott tanulmány alapján a krioabláció kezelési alternatívát jelenthet azoknak a betegeknek, akik nem jelöltek műtétre. A kutatásban részt vevő 60 beteg közül csupán 10%-nál fordult elő a rák kiújulása 16 hónapon belül. A krioabláció egy minimálisan invazív technika, amely ultrahangot vagy CT vizsgálatot használ a daganatok helyének meghatározásához, majd apró, tűszerű szondákat vezet a mellbe, hogy egy jéggömböt hozzon létre a daganat körül, így pusztítva el a rákos sejteket.

Dr. Yolanda Bryce, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center intervenciós radiológusa szerint a krioablációt korábban csak a kisebb emlődaganatok kezelésére használták, de a tanulmány azt mutatja, hogy nagyobb daganatok esetében is hatékony lehet. A kezelés hormonterápiával és sugárkezeléssel kombinálva akár közel 100%-os eredményességet is elérhet.

A krioabláció legnagyobb kockázata a bőr esetleges sérülése vagy károsodása lehet, de a kezelés során felmerülő komplikációkat sikeresen kezelik bőrkenőccsel és fájdalomcsillapítással. A kutatók célja, hogy a jövőben nagyobb tanulmányokat folytassanak a módszer lehetséges előnyeiről a mellrákos betegek számára.

Magyarországon 2020-ban 7565 nőnél diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganatot, és évente körülbelül 2200-an halnak meg a betegség következtében. Az emlőrák a negyedik leggyakoribb haláloki ok a rosszindulatú daganatok között hazánkban. A mellrák a férfiakat is érintheti, és a tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, valamint az ötödik leggyakoribb rákos halálozási ok.