A győri önkormányzat és az Audi szerződése továbbra is rejtély marad

A győri önkormányzat 2010-ben, Borkai Zsolt polgármestersége idején kötött szerződést az Audival, de annak tartalmát titokban tartják. Dézsi Csaba András jelenlegi városvezető nem válaszolt a szerződéssel kapcsolatos kérdésekre, és Borkai Zsolt sem nyilatkozott érdemben az ügyben. Az Audi Hungaria Zrt. is hallgat a dokumentum részleteiről.

Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület győri polgármesterjelöltje korábban megpróbálta megszerezni a szerződést, de Dézsi Csaba András megtagadta az adatigénylés teljesítését. Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő szerint a szerződés nem szolgálja Győr érdekét, bár a szerződés tartalmáról nyilvánosan nem beszélhetett. Dézsi korábban kijelentette, hogy a Borkai-korszakban olyan lobbisták dolgoztak a városházán, akik nem a város, hanem magáncégek érdekeit képviselték, és ő ezeket a dolgozókat elbocsátotta. A részletekről azonban nem nyilatkozott. A szerződés megszerzésére irányuló törekvéseink továbbra is folyamatban vannak.

Dézsi, Borkai és az Audi nem adnak tájékoztatást

Dézsi Csaba Andrásnak több kérdést is feltettünk a szerződéssel kapcsolatban, de válasz nem érkezett. Borkai Zsolt, aki a szerződést aláírta, arra utasított, hogy Dézsihez forduljunk kérdéseinkkel. Az Audi Hungaria Zrt. pedig közölte, hogy alapvetően nem adnak információt a partnereikkel kötött megállapodásokról.

Dézsi a titoktartási kötelezettségre hivatkozik

Dézsi Csaba András Pintér Bence adatigénylését azzal utasította el, hogy a szerződésben a felek jogszerűen alkalmazták a titoktartási kötelezettség kikötését. A polgármester szerint a visszaható hatályú jogalkotás tilalma miatt nem lehet a jelenlegi jogszabályokat a korábban létrejött szerződésekre alkalmazni.

Pintér Bence szerint Győr milliárdokat veszít az Audi szerződése miatt

Pintér Bence szerint Győr városvezetése az elmúlt években több milliárd forintot veszített az adópolitikája miatt, és a helyzetet az súlyosbítja, hogy Borkai Zsolt egy titkos megállapodást kötött az Audival az iparűzési adó leszállításáról. Pintér polgármesterként felülvizsgálná az Audival kötött szerződést, és igazságos iparűzési adókulcsot vezetne be.

Pollreisz Balázs szerint a szerződés nem tartalmazza a város érdekeit

Pollreisz Balázs beletekinthetett a szerződésbe, de a titkosítás miatt nem beszélhet a tartalmáról. Az MSZP-s képviselő szerint a szerződés nem tartalmazza a város érdekét, és szerinte lett volna lehetőség a szerződés módosítására.

Dézsi Csaba András a Borkai-korszakot érintő kérdésekre nem válaszolt, és a városházán dolgozó, magáncégek érdekeit képviselő lobbisták kilétét sem fedte fel. A polgármester szerint a kirúgott dolgozók nem követtek el semmi etikátlan vagy törvénytelen cselekedetet.

Papp László Tamás