Hiába az államfői vétó, áttolta a külföldi befolyásról szóló törvényt a grúz parlament

Felülbírálta a georgiai parlamentben a kormánytöbbség kedden a külföldi befolyásról szóló törvény ellen emelt elnöki vétót, és eredeti formájában ismét megszavazta a javaslatot.

A georgiai jogrend értelmében Szalome Zurabisvili államfőnek öt napja van arra, hogy aláírja a törvényt, ha ezt nem teszi meg, a parlament elnöke fogja kihirdetni a jogszabályt. A kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia egyik képviselője a heves vitákkal kísért voksoláson vízzel locsolta le egy ellenzéki párt vezetőjét, aki éppen a szónoki emelvényen beszélt.

A törvény ellenzői a szavazással párhuzamosan tüntettek a parlament épülete előtt, de a rendőri jelenlét miatt nem tudták elállni a bejáratokat, és egyelőre nem voltak összetűzések a biztonsági szervekkel. Szalome Zurabisvili május 18-án emelt vétót a vitatott törvényjavaslat ellen, amely szerint azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, regisztráltatniuk kell magukat a hatóságoknál.

A kormány szerint a szabályozásra azért van szükség, hogy megállítsák a "káros külföldi szereplőknek" az ország destabilizálására irányuló törekvéseit. Az ellenzék és nyugati diplomaták azonban már korábban is figyelmeztettek, hogy a törvény hátráltatja a 3,7 millió lakosú kaukázusi köztársaság európai uniós integrációját. A NATO, az Európai Bizottság és az ENSZ is elítélte a törvényt, amelyet bírálói szerint kísérletként értelmeznek arra, hogy Georgiát Európától Oroszország felé tereljék.

Április 15. óta ellenzéki és civil aktivisták gyűléseket tartanak Tbilisziben a törvény elfogadása ellen. A tüntetések több alkalommal összecsapásokba torkolltak a rendfenntartókkal, a rohamrendőrök pedig paprikaspray-t és vízágyúkat vetettek be a grúz parlament előtt tüntetők feloszlatására.