A forint árfolyamának éles fordulata és a piaci hatások

Ritka esemény zajlott le a devizapiacon, ahol a forint árfolyama először erősödött, majd hirtelen gyengülni kezdett, mindezt anélkül, hogy jelentős makrogazdasági adatok kerültek volna közzé.

A forint árfolyama az euróval szemben délelőtt erősödött, a jegyzések 384,5-ről 382,7-ig csökkentek, azonban délutánra ismét 384,5 körülire emelkedtek. A régiós devizák, mint a zloty és a korona is hasonló mozgást mutattak, ami arra utal, hogy az amerikai piacok tegnapi zárva tartása után az új pozíciófelvételek és a piaci hangulat is befolyásolhatta a forint árfolyamát.

A forint árfolyama egy fontos technikai szintnél, egy egyéves emelkedő trendvonalnál akadt el, ami megállította, majd visszafordította az erősödését. A dollárral szembeni árfolyam is hasonló mozgást mutatott, először 353,7-ről 351,7-ig csökkent, majd délutánra 354-ig emelkedett. Itt egy hároméves emelkedő trendvonalat tesztelt az árfolyam, amely alá szúrt, de végül visszapattant róla.

A forint árfolyamának ilyen mértékű ingadozása, a napos EURHUF és USDHUF gyertyán látható másfél-két egységnyi kanóc, gyakran előrevetíti az árfolyam irányváltását, különösen ilyen fontos technikai szintek esetén. Azonban a pénteki amerikai inflációs adatok vagy a Moody's hitelminősítői értékelésének eredményei újabb lendületet adhatnak a forintnak, ha a trendvonalak letörnek. A piac elsőre visszautasította a technikai szintek letörését, de a következő adatok hatására még változhat a helyzet.

A kőolaj árának emelkedése, amely kedden tapasztalható volt, szintén befolyásolhatja a forint árfolyamát, mivel a dollár gyengülése mellett az OPEC+ várható döntése a termeléscsökkentés meghosszabbításáról tovább erősítheti az olaj árát. A Brent típusú kőolaj árfolyama 1,2 százalékos emelkedéssel egy hetes csúcsra ért, ami a devizapiacokon is érezhető hatással lehet. A magas kamatlábak miatti aggodalmak ellenére a valós idejű mobilitási adatok azt jelzik, hogy az olajkereslet növekedése még mindig egészséges, ami további bizonytalanságot okozhat a devizapiacokon.