Szijjártó Péter szerint a békekonferencia sikere kérdéses

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin örömmel fogadná, ha Joe Biden amerikai elnök nem venne részt a tervezett globális békekonferencián. A június közepére Svájcban tervezett esemény fő témája az ukrajnai konfliktus megoldása lehet Zelenszkij tízpontos követelése alapján, amely az orosz csapatok teljes kivonását szorgalmazza a megszállt területekről.

A békekonferenciára már kilencven ország, többek között Németország, Dánia, Hollandia és az Európai Tanács főtitkára is megerősítette részvételét az ukrán elnökkel folytatott egyeztetések után. Bloomberg információi szerint azonban Joe Biden amerikai elnök valószínűleg nem vesz részt a konferencián, mivel az az elnökválasztási kampányával ütközhet, de az Egyesült Államok képviselői jelen lesznek a csúcson.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt csütörtöki Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy a magyar kormány értékeli a békekonferencia iránti erőfeszítéseket, de úgy véli, mindkét háborúzó fél képviselőinek részvétele nélkül nehéz elképzelni a konferencia sikerét. A miniszter szerint a diplomácia nem csak azokkal való beszélgetést jelenti, akikkel mindenben egyetértünk, hanem azokkal is, akikkel nem értünk egyet, és ez manapság különösen fontos.

A Reuters pénteki beszámolója szerint orosz forrásokra hivatkozva Putyin nyitott lehet egy olyan tűzszüneti megállapodásra, amely a jelenlegi frontvonalakat ismeri el határként, de fenntartja a háború folytatásának lehetőségét, ha Ukrajna és a nemzetközi közösség nem fogadja el ezt. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Putyin célja ezzel a békecsúcs megzavarása lehet.

Zelenszkij telefonon hívta meg a magyar miniszterelnököt a békekonferenciára, és a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkező választól függően dől el, hogy magyar delegáció vesz-e részt az eseményen. Szijjártó Pétert kedden a minisztériuma ellen elkövetett orosz titkosszolgálati kibertámadásról és az azt követő eltussolási kísérletekről is kérdezték.