Újra tesztelés alatt a YouTube megújult felülete

A Google nem adta fel a YouTube felületének átalakítását, annak ellenére, hogy az első próbálkozás nem aratott sikert. Az új design, amelyet áprilisban már egyszer teszteltek, ismét felbukkant néhány felhasználónál.

Április közepén a Google elkezdett egy alapvető változtatást tesztelni a YouTube-on, egy teljesen átszabott felület formájában. Az új felületen a videó a bal felső sarokba került, az ajánlott videók pedig alatta helyezkedtek el, míg a cím, a videó leírása és a kommentek a jobb oldali sávba kerültek át. Az áprilisi teszt csak néhány hétig tartott, és a felhasználói visszajelzések többsége negatív volt. Úgy tűnt, hogy a YouTube elveti az újítást, azonban a 9to5Google észrevételei szerint a változtatás ismét megjelent néhány felhasználónál.

A felhasználók továbbra sem lelkesednek az új felületért, és bár jelenleg csak egy tesztről van szó, nem tűnik úgy, mintha széleskörű bevezetésre kerülne. Azonban a Google ismételt vizsgálódása arra utalhat, hogy terveik között szerepel a YouTube felületének módosítása.

A YouTube-on egy másik, szintén nem kedvelt újítás is megjelenhet a jövőben, mégpedig a reklámok számának növekedése. A felhasználók hol találkozhatnak majd ezekkel a reklámokkal, arról korábban írtunk.

Ezen kívül a Google egy másik fronton is küzd a felhasználói bizalomért, hiszen a Chrome böngészőjében egy súlyos biztonsági hibát fedeztek fel, amelyet a hackerek már aktívan kihasználnak. A CVE-2024-5274 néven nyomon követhető sebezhetőség a Chrome JavaScript-motorjában, a V8-ban található "típuszavar" formájában jelentkezik, ami összeomláshoz, adatsérüléshez és tetszőleges kódfuttatáshoz vezethet. A Google belsőleg fedezte fel a problémát, és bár a hiba technikai részleteit nem osztották meg a nyilvánossággal, egy frissítés, amely a hibát orvosolja, a következő napokban érkezik majd. A frissítés a következő napokban, mindenkihez megérkezik, és a Chrome legújabb verziói már védettek lesznek a sebezhetőséggel szemben. A Windows és macOS operációs rendszereken a 125.0.6422.112/.113, míg Linuxon a 125.0.6422.112 verziószámú Chrome böngészők tartalmazzák a javítást. A verziószámot a Beállítások – Súgó – A Google Chrome névjegye menüpont alatt lehet megnézni, és amennyiben nem a legfrissebb van fent a gépen, a böngésző automatikusan letölti az új változatot, majd a szoftver újraindítása után telepíti is azt.