A kínai „Szörny” megjelenése a Dél-kínai-tengeren

A Dél-kínai-tengeren tovább nőtt a feszültség, miután Peking a legnagyobb parti őrségi hajóját, a „Szörny”-ként emlegetett 5901-es orrszámú hajót állomásoztatta a vitatott területeken. A lépés aggodalmat váltott ki a Fülöp-szigetekkel szövetséges Egyesült Államokban, és tovább mélyítheti a régióban már így is éles ellentéteket.

A két ország közötti régóta húzódó vita a Dél-kínai-tenger néhány területének ellenőrzéséről szól, amely a nemzetközi bíróságig is eljutott. Annak ellenére, hogy a bíróság a Fülöp-szigetek javára döntött, Kína nem fogadja el a döntést, és az ellentétek csak tovább mélyültek, különösen a Scarborough-zátony, vagyis Huangyan-sziget, illetve Panatag-zátony felügyelete kapcsán.

A feszültség olyan szintre hágott, hogy a két ország parti őrsége többször összecsapott, vízágyúkat bevetve egymás ellen. Peking ezt követően döntött úgy, hogy a térségbe küldi a parti őrségének legnagyobb hajóját, amely 165 méter hosszú és május 24-én jelent meg egy másik, 102 méteres hajó társaságában, mindössze 92 kilométerre a vitatott zátonytól. Manila szerint a két hajó engedély nélkül tartózkodik a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetében.

A területi vitában a Fülöp-szigetek azzal vádolja Kínát, hogy elpusztítja a térség élővilágát, amit a keleti nagyhatalom tagad. Emellett Peking törvénymódosítása, amely lehetővé teszi a kínai parti őrség számára, hogy akár 60 napra is őrizetbe vegyen külföldi állampolgárokat a követelt tengeri területeken, tovább súlyosbítja a helyzetet. Ez a lépés konfliktushoz vezethet, mivel a Fülöp-szigetek nem hagyhatja figyelmen kívül az ilyen intézkedéseket.

A konfliktus eszkalálódása esetén az Egyesült Államoknak, amely katonai szövetségben áll Manilával, fontos szerepe lehet, és az amerikai hadihajók megjelenése a térségben válasz lehet a kínai agresszióra.