Ez még csak a kezdet: további jelentős felvásárlásokat és növekedést vár a BÉT Xtend-en jegyzett cég

Felpörögtek az események az elmúlt hónapokban a NAVIGATOR Csoportnál: a tőzsdei teljesítmény, az emelkedő árfolyam és a duplázódó osztalék mellett egy mérföldkőnek tekinthető akvizíciót is bejelentettek. A Portfolio ennek kapcsán kérdezte Jutasi Zoltánt, a társaság alapítóját, igazgatóságának elnökét, valamint a legutóbb felvásárolt Julius-Globe Kft. két korábbi tulajdonosát, Rácz Erikát és Rácz Gyulát.

Eddigi legnagyobb akvizícióját követően ambiciózus növekedési pályát vázolt fel nemrég a NAVIGATOR Csoport. Jutasi Zoltán szerint a cégcsoport még a befektetési sztori kezdeti szakaszában jár, és a következő években az aktív akvizíciós stratégia lesz a növekedés fő motorja. A célpontok innovatív ipari vállalkozások, ahol a generációváltás problémáját kell megoldani. A NAVIGATOR Csoport már felépítette a további tranzakciókhoz szükséges szakmai és szervezeti hátteret, tapasztalt menedzsmenttel és ígéretes célvállalati listával rendelkezik.

Jutasi Zoltán kiemelte, hogy a növekvő likviditás tovább fogja javítani a részvények értékeltségét. Az iparágak közötti recessziós hangulat ellenére a NAVIGATOR Csoport pozitívan tekint a jövőbe, hiszen a modern ipari üzemek innovatív technológiákat alkalmaznak, amelyekkel jelentős profittartalom érhető el. Az ipar 4.0 stratégia mentén zajlik tehát a folyamatos építkezés a részükről is.

A Julius-Globe Kft. felvásárlása mérföldkő a NAVIGATOR számára, amely a győrújbaráti társaság csatlakozásával nemzetközileg is ismert és elismert megrendelői bázissal bővült. A vállalatban dolgozó magasan képzett szakemberek és a nemzetközileg elismert mérnökcsapat jelentős erősítést hajtottak végre a NAVIGATOR számára.

Rácz Gyula és Rácz Erika elmondták, hogy a Julius-Globe garázscégként indult, és a kitartó munka, a fejlesztések, valamint a csapatmunka révén vált azzal a vállalattá, amely ma több iparágba szállít, és több mint 20 ezer különböző alkatrészt gyárt évente. Az űripari gyártásuk különleges terület, amelyben már több projektben is részt vettek.

A NAVIGATOR Csoport a következő akvizíciókat is tervezi, évi egy felvásárlással számolnak az organikus növekedés mellett. A 2026-os terveik szerint a 2022-es bázisról négyszeresére ugró, a 2023-as pro-forma számainkat tekintve pedig duplázódó, 7,5-8 milliárd forintos árbevétel szerepel. Az adózott nyereség közel lehet az 1 milliárd forinthoz.

A NAVIGATOR Csoport a BÉT Standard kategóriába történő átlépést is tervezi, amelyhez az IFRS-ben történő könyvvezetés az egyetlen időigényes folyamat. A kategóriaváltás előkészítését már tavaly célként fogalmazta meg az igazgatóság, és a 2026-ig megvalósítandó stratégiai lépéseik közé is bekerült.

A menedzsment szerint a NAVIGATOR részvények alulértékeltek, és a jelenlegi részvény árfolyam nem tükrözi a cégcsoport eddigi növekedését. A már azonosított akvizíciós célpontok sikeres jövőbeni felvásárlásával további jelentős értéknövekedés valósítható meg.

A NAVIGATOR Csoport a részvények likviditásának javítását is fontosnak tartja, és nyilvános részvénykibocsátást tervez. A tőzsdére lépés óta új részvények kibocsátásával, zártkörű jegyzésével stratégiai befektetők csatlakoztak a céghez, és a saját tulajdoni hányad 62,3%-ra csökkent. A cégcsoport a befektetőkkel való aktív kommunikációt is tervezi.