Kemény felszólítást kapott a NATO vezetője, tisztáznia kell a terveit Ukrajnával kapcsolatban

A NATO tagországai tisztázni akarják Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 100 milliárd eurós ukrajnai tervét, és konkrétumokat követelnek a távozó főtitkártól a NATO külügyminisztereinek prágai találkozóján.

A NATO-szövetségesek arra szólították fel Jens Stoltenberget, hogy a héten világosabban fogalmazza meg az Ukrajnának nyújtandó 100 milliárd eurós támogatásra vonatkozó tervét. A NATO-főtitkár aggodalmát fejezte ki, hogy az Ukrajnának nyújtott finanszírozás elapadhat kötelező érvényű kötelezettségvállalás hiányában. Az eredeti terv szerint a NATO-szövetségesek öt év alatt vállalnák ezt az összeget, ezzel is demonstrálva az Egyesült Államoknak, hogy Európa kiveszi a részét Kijev támogatásából.

A javaslat, amely része annak a tervnek, hogy „Trump-biztos” pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek, továbbra is kényes kérdés a szövetség tagjai között. Néhány kelet-európai szövetséges is visszafogottabbá vált a tervvel kapcsolatban, és az összeg előteremtése fejtörést okozhat számukra. A NATO-vezetők júliusi washingtoni találkozójáig már csak hetek vannak hátra, így a terv részleteinek tisztázása sürgőssé vált.

Egy kelet-európai tisztviselő szerint a terv „egy kicsit zavaros”, és több NATO-ország képviselője is azt várja Stoltenbergtől, hogy a prágai találkozón több konkrétummal szolgáljon. Franciaország az Európai Unión belül szeretné tartani a védelmi kiadásokat, míg Olaf Scholz kancellár nem hajlandó többet költeni, mint amennyit Németország már elkülönített.

Egy másik tisztviselő szerint nem lenne meglepő, ha a 100 milliárd eurós összeget végül felülvizsgálnák, de úgy véli, hogy a szövetségeseknek meg kell találniuk a módját, hogy konkrét támogatást nyújtsanak Kijevnek. Két névtelen forrás megerősítette, hogy az egyeztetések folyamatban vannak, különösen a pénzösszegről és annak elosztási módjairól. A prágai találkozón várhatóan nem születnek hivatalos döntések, tekintettel a találkozó „informális” jellegére.