Új módszereket vetnek be a KSH-nál – Elitklubhoz csatlakozott a hivatal

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) komoly paradigmaváltáson megy keresztül, melynek célja, hogy gyorsabban reagáljon a változó környezetre és szolgáltatói szemléletben működjön. A hivatal kísérleti statisztikákat készít, új adatvizualizációs eszközöket használ, és gyorsítja a negyedéves GDP-becslés publikálását. Idén januárban új, dedikált aloldalt indított, és ezzel egy elitklubhoz csatlakozott.

Az adatok helyes elemzésével nemcsak a múltat írhatjuk le, hanem a jövő tendenciáit is megjósolhatjuk. A KSH az egyik legnagyobb adatvagyont kezelő intézmény Magyarországon, és nem elégszik meg a hosszú évek óta használt módszertanokkal, hanem új, alternatív adatforrásokat és innovatív módszereket is bevet.

Teljesen új módszertanokat is bevetnek

A kísérleti statisztikák a hivatalos statisztikák mellett fejlődnek, reflektálva a társadalom és technológia változásaira. A KSH a Nemzeti Statisztika Gyakorlat Kódexének 14 elvének mentén definiálja ezeket, és bár nem minden kritériumnak felelnek meg, mégis hasznos információval szolgálnak.

Kísérlet vagy főpróba?

A kísérleti statisztikák innovatív jellegükkel fontos eszközök a statisztikakészítésben. Céljuk, hogy releváns adatokat kínáljanak a nyilvánosság számára, és lehetőséget adjanak a felhasználói visszajelzések korai szakaszban történő gyűjtésére. A kísérleti statisztikák gyorsasággal, rugalmassággal és az új igényeknek való megfeleléssel bírnak, de a hivatalos statisztikákhoz képest bizonyos minőségi kritériumoknak még nem felelnek meg teljeskörűen.

Elitklubhoz csatlakozott a KSH

A KSH-ingatlan.com-lakbérindexet 2020 augusztusa óta közli a hivatal, és ez a folyamatos innováció egyik fontos mérföldköve. A kísérleti statisztikák aloldala, ahol többek között a regionális üzemanyagár-statisztika és a keresetek változását bemutató statisztika is megtalálható, idén januárban indult el. A KSH big data-t még csak közvetett módon használ, de a mesterséges intelligencia már a mindennapi gyakorlat része, például gépi tanuláson alapuló algoritmusok segítik a klasszifikációs feladatokat és az idősoros modellezést.

Európai kitekintésben az Eurostat és a V4-országok is közölnek kísérleti statisztikákat. A KSH az aloldal elindításával olyan országokhoz csatlakozott, mint Németország, Olaszország, Hollandia vagy Ausztria, amelyek az európai statisztikai szakma élvonalába tartoznak.