Vodafone-felvásárlás: tiszta vizet öntöttek a pohárba

Sajtóhírekre reagálva ismertette álláspontját a Gazdasági Versenyhivatal, hogy milyen további teendője van a Vodafone Magyarország felvásárlásának ügyében. A bírósági ítélet nem kötelezi a hatóságot, hogy utólagosan vizsgálja a korábban nemzetstratégiai minősítéssel ellátott összefonódást.

A Szabad Európa szerint egy uniós precedensítélet lehetőséget ad arra, hogy utólag is vizsgálni és korrigálni lehessen az emberek számára káros felvásárlásokat, még akkor is, ha a kormány nemzetstratégiai kivételnek tart valamit. A lap kedden arról írt, hogy egy ilyen per már lezárult, és a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kötelező lesz vizsgálnia a Vodafone Magyarország felvásárlását.

Az Index tavaly januárban számolt be arról, hogy a tranzakció pénzügyi zárását követően a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik Magyarország második legnagyobb hazai távközlési vállalatában.

A GVH hibás következtetésekről beszélt a sajtóhírekre reagálva, és alaposabb indoklást kért a lap. A hivatal sajtóválaszában kifejtette, hogy a bíróság döntése nem kötelezi őket arra, hogy utólagosan vizsgálják a korábban nemzetstratégiai minősítéssel ellátott összefonódást. A bíróság csupán azt írta elő, hogy a GVH egy megismételt bejelentéses eljárásban vizsgálja meg, fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás megindításának törvényi feltételei az összefonódás következtében előállt piaci helyzet tekintetében.

A versenyhivatalnak a vizsgálat lefolytatására két hónap áll rendelkezésére, amely határidő egy alkalommal, legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. A GVH hangsúlyozta, hogy a bíróság döntéséből semmilyen módon nem következik a sajtóhírekben szereplő következtetés.

A GVH továbbra is a vonatkozó és hatályos jogszabályi előírások szerint jár el, és a bíróság által is megerősítetten, nem végezhet utólagos vizsgálatot a nemzetstratégiai jelentőségűként megjelölt fúziók tekintetében, mivel ezzel túllépné a jogszabályokban meghatározott hatáskörét.