A CÖF állami támogatásainak eltitkolása

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) korábban csak egy támogatásról számolt be, amit 2021-ben nyújtottak a CÖF mögött álló alapítványnak, azonban az idei adatigénylésre kiderült, hogy valójában két támogatást adtak. Felmerül a kérdés, hogy a második támogatást miért nem hozták nyilvánosságra korábban.

A nemzetpolitikáért felelős miniszter által felügyelt, állam tulajdonában lévő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) a Fideszhez közeli szervezeteket támogatja. Az Infotörvény értelmében az állami szervezetek kötelesek közzétenni a működésükkel kapcsolatos alapvető adatokat, és válaszolniuk kell az adatigénylésekre. A törvény megszegése esetén akár börtönbüntetés is kiszabható.

Korábban csak egy támogatásról számoltak be

Két évvel ezelőtt a BGA egyetlen, 3 millió forintos támogatásról számolt be, amit a CÖF alapítványának adtak. Ezt egy 2021. december 31-i támogatói okirat igazolta, amely egy konferenciasorozathoz kapcsolódó rendezvények támogatására vonatkozott.

Új adatok kerültek elő a 2021-es támogatásokról

Azonban a legutóbbi adatigénylés során kiderült, hogy a BGA 2021-ben nem egy, hanem két alkalommal támogatta a CÖF alapítványát, összesen 5 millió forinttal. A korábban nem említett 2 millió forintos támogatás egy 2021. december 8-án kelt támogatói okiratban szerepelt.

Felvetődik a kérdés, hogy a BGA miért nem tette közzé ezt a támogatást korábban, és vajon szándékosan titkolták-e, vagy egyszerűen csak elfelejtették. Ha szándékos volt az eltitkolás, az a közérdekű adattal való visszaélés gyanúját veti fel.

A CÖF pénzügyei továbbra is homályban

A CÖF pénzügyei nem átláthatóak, honlapjukon csak három pénzügyi beszámoló érhető el, és ezekből hiányzik a kiegészítő melléklet, amely részletezné a kapott támogatásokat. A CÖF alapítványának pénzügyi beszámolói a bíróság által működtetett hivatalos adatbázisban is elérhetők, de ott sem találhatóak meg a támogatások forrásairól szóló kiegészítő mellékletek.

Erdélyi Katalin