A Merítés-díj széppróza kategóriájának 2024-es tízes listája

Kihirdették a Merítés-díj széppróza kategóriájának 2024-es tízes listáját, melyen olyan neves szerzők is szerepelnek, mint Tompa Andrea, Sándor Iván, Vida Gábor és Jászberényi Sándor.

Az idei évben tizedik alkalommal került sor a Merítés-díj jelöltjeinek közzétételére, melynek célja a kortárs magyar irodalom és az alulreprezentált írók munkásságának elismerése. A díj négy kategóriában kerül odaítélésre, és a közönségdíjat a moly.hu felhasználói szavazatai alapján adják át. A díjra az előző évben megjelent első kiadású magyar művek esélyesek, és a tízes lista igen változatosnak ígérkezik.

A jelöltek között öt könyvet a Magvető Kiadó adott ki, a Kalligram két könyvvel képviselteti magát, míg a Jelenkor és a Prae egy-egy könyvvel van jelen a listán. A Kortárs kiadó egy újonc könyvvel szerepel a jelöltek között.

A széppróza tízes listáján szereplő könyvek a következők:

  • Bognár Péter: Minél kevesebb karácsonyt (Magvető)
  • Győrffy Ákos: A csend körei (Kortárs)
  • Jászberényi Sándor: Mindenki másképp gyászol (Pesti Kalligram)
  • Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában (Pesti Kalligram)
  • Milbacher Róbert: Keserű víz (Magvető)
  • Sándor Iván: Tiltott terület (Magvető)
  • Szilasi László: Saját élet (Magvető)
  • Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg (Jelenkor)
  • Ughy Szabina: Az átlátszó nő (Prae)
  • Vida Gábor: Senkiháza (Magvető).

A díjazottak nevét augusztus 29-én hirdetik ki.

A Merítés-díj körüli viták nem ritkák, és gyakran felmerül a díjak szakmai jelentősége és az irodalmi kánonképződés szerepe. Márton László szerint a díjaknak az olvasók figyelmébe kellene ajánlaniuk érdemes szerzőket, és biztatást kellene nyújtaniuk az íróknak. A Merítés-díjat a civil társadalom felől érkező elismerésként értékeli, amely a szakmai díjak jelentőségének csökkenése mellett egyre fontosabbá válik.

A zsűri egyik tagja, Varga Csaba szerint nehéz megállapítani, hogy egy adott év kiemelkedő-e, de minden évben van 5-6 kiváló mű, és 10-15 figyelemreméltó kötet. A magyar olvasók szinte minden iránt érdeklődnek, és a női olvasók többségének köszönhetően egyre több a női író is. A zsűri a díj odaítélésénél kizárólag az irodalmi minőséget veszi figyelembe, és a döntésekben a zsűri nagy létszáma miatt nincs helye egyéb szempontoknak.

A széppróza kategória eddigi nyertesei között olyan nevek szerepelnek, mint Závada Pál, Darvasi László, Krasznahorkai László, Vida Gábor, Garaczi László, Bodor Ádám, Tompa Andrea, Danyi Zoltán és Nádas Péter. A közönségdíjat korábban olyan szerzők kapták meg, mint Dragomán György, Bartis Attila, Grecsó Krisztián, Krusovszky Dénes, Moesko Péter, Nádasdy Ádám, Gerlóczy Márton és Tóth Krisztina.