Szegedi Dezső, a 71 éves friss diplomás, aki tanárrá válhatna

A 71 éves Szegedi Dezső története nem csupán szívmelengető, hanem példaként is szolgál arra, hogy tanulni sosem késő. Az egyetemi évek során szerzett tapasztalatai és a kulturális antropológia iránti elkötelezettsége révén olyan tudást és életszemléletet kapott, amely mások számára is iránymutató lehet.

Szegedi úgy döntött, hogy idős korában ismét az egyetemi padokba ül, ahol a saját döntése alapján, társadalmi nyomás nélkül tanulhatott valami számára érdekeset és a tehetségéhez illőt. Az egyetem különleges teret biztosított számára, ahol az eszmeisége szerint nem csak megismerheti a világot, hanem hozzá is járulhat a tudomány és a társadalom előrehaladásához.

Szegedi, aki egyébként Jászai Mari-díjas színész, a tanulás során szerzett új perspektívákat is megosztotta: „Az ember elolvasott egy újságcikket és azt mondta, na ez a tuti. Most pedig elolvasok egy témáról nyolc cikket és megpróbálom kialakítani a véleményem” – mondta. Ez a hozzáállás és a megszerzett tudás teszi őt sokak számára potenciális tanárrá. Az első napon vicces félreértésből tanárnak nézték, de ez a tapasztalat valóban tanárrá avathatná a közösség szemében.