Tengeri óriás teteme sodródott partra Oregonban

Oregon északi részén, a Nehalem Bay Állami Park területén egy mintegy 10 méter hosszú hosszúszárnyú bálna teteme sodródott a partra. A hatóságok arra kérik a helyieket, hogy kerüljék az érintett partszakaszt.

A Nehalem Bay Állami Parkban, Manzanita közelében találták meg a bálna tetemét május 27-én. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) figyelmeztetést adott ki, hangsúlyozva a terület fontosságát a védett hólilék számára. Michael Milstein, a NOAA halászati szervezetének szóvivője arra kérte az embereket, hogy maradjanak távol a tetemtől.

A szakemberek már hozzákezdtek a vizsgálatokhoz, hogy megállapítsák az elhullás okát. Az utóbbi időben Oregon partjainál kátrányszerű anyagot mosott ki a tenger, amelynek eredete egyelőre ismeretlen, de a helyi hal- és vadvédelmi hivatal szerint kőolaj alapú lehet. Beth Quillian, a hivatal szóvivője szerint még nem tudni, hogy van-e összefüggés a bálna elpusztulása és a szennyeződés között.

Az elhullás okának feltárása várhatóan legalább egy hetet vesz igénybe. Oregon partjainál gyakori jelenség a partra sodródott bálnatetemek megjelenése, és ezeket gyakran a helyszínen hagyják, hogy táplálékul szolgáljanak a dögevőknek. A hosszúszárnyú bálnák ebben az időszakban vándorolnak észak felé a közép-amerikai szaporodóhelyekről, és néhányan a csendes-óceáni partok mentén haladnak el.