Az első gyógyszer a szülés utáni depresszió kezelésére

Az Egyesült Államok pszichiáterei már felírják a Zuranolone-t, amely az első olyan tabletta, mely képes kezelni a szülés utáni depressziót, és jelentős javulást hozhat a betegek állapotában.

A szülés utáni depresszió számos nőt érint, és a tünetek súlyossága jelentősen változhat. Az Interesting Engineering szerint minden ötödik vagy nyolcadik nő tapasztalhatja a betegség jeleit. A kezdeti tünetek között hangulatingadozás, elzárkózás és álmatlanság szerepelhet, amelyek súlyosbodása esetén növekedhet az öngyilkosságra való hajlam, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a stroke kialakulásának kockázata is.

A szülés utáni depresszióban szenvedő anyák gyermekei nagyobb eséllyel maradnak el fejlődésben kortársaiktól, és később érzelmi vagy viselkedési problémákkal is küzdhetnek.

A Zuranolone tablettát hosszas kutatások és tanulmányok után hagyta jóvá az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tavaly augusztusban, de a gyógyszer beszerzése hónapokig tartott. Korábban a szülés utáni depresszió kezelésére csupán intravénás injekció állt rendelkezésre, amelyet 2019-ben engedélyeztek, de ez súlyos szedációval és eszméletvesztés kockázatával járt. A Zuranolone-nal kezelt betegek egy része már a negyedik napon javulást mutatott, és voltak, akik már a következő nap pozitív változást észleltek. A hosszú távú hatások még ismeretlenek, de az első eredmények ígéretesek.