Gyújtogatások és barikádok Új-Kaledóniában

Óceánia szigetvilágának idilli képét súlyos zavargások árnyékolják be Új-Kaledónián, ahol a helyzet olyan súlyossá vált, hogy Emmanuel Macron francia elnöknek is a helyszínre kellett utaznia. Az elmúlt hetekben több mint száz úttorlaszt számoltak fel, heten vesztették életüket, és éjjel kijárási tilalom van érvényben. A repülőteret lezárták, és több ország állampolgárait menekítették ki a területről.

Új-Kaledónia, amely Franciaországtól függő terület, Ausztráliától keletre helyezkedik el, és területe Magyarország dél-alföldi régiójához hasonlatos. A sziget lakossága mindössze 270 ezer fő, és a kanakok, a fő őslakos csoport, jelentős autonómiát és beleszólást ígérő nouméai egyezmény alapján három függetlenségi népszavazást is tartottak, amelyek mindegyike a Franciaországtól való függés mellett döntött.

A helyzetet tovább bonyolítja egy törvénytervezet, amely szavazati jogot adna a legalább 10 éve Új-Kaledóniában élőknek, ami a kanakok szerint veszélyezteti a függetlenség elérését és az őslakosok érdekeit. Macron elnök, aki az új-kaledóniai államfő is, egyelőre nem írta alá a jogszabályt, de hangsúlyozta, hogy a rend helyreállítása az abszolút prioritás. A francia karhatalom akár a július végén kezdődő párizsi olimpiáig is maradhat a szigetországban.

A zavargások gazdasági hatásai is jelentősek, hiszen Új-Kaledónia egyik fő bevételi forrása a nikkelbányászat, amely a világpiaci árak esése miatt már így is nehézségekkel küzd. A helyi iparági ernyőszervezet, a Société Le Nickel (SLN) szerint a blokádok miatt akadoznak az ércszállítások, és ha a kohók leállnak, az végleges károkat okozhat. A kanak fiatalokat különösen súlyosan érinti a gazdasági lassulás és a munkanélküliség.

A zavargások következtében néhány európai bevándorló már elhagyta Új-Kaledóniát, míg mások, akik ott születtek, maradni kényszerülnek. Az ausztrál kormány folyamatosan egyeztet a francia hatóságokkal az evakuációs repülőkről, és már több mint 180 ausztrál állampolgár tért haza. A magyarokat érintő helyzetről és az esetleges segítségnyújtásról a Külgazdasági és Külügyminisztérium még nem adott tájékoztatást.

: (Forrás: article-1)