Dunaújvárosi választási csata: az MSZP volt elnöke a Fidesz jelöltje

Dunaújvárosban a Fidesz-KDNP és a Jövő Új-Városáért Egyesület polgármesterjelöltje Magyar András, az MSZP egykori helyi elnöke. Az ellenzék a jelenlegi városvezetővel, a jobbikos Pintér Tamással indul a megmérettetésen. A politikai színtér változásai és a jelöltek közötti viszony is érdekes fordulatokat vett.

Magyar András, aki korábban az MSZP dunaújvárosi szervezetének vezetője volt, meglepődött a Fidesz felkérésén, de hamar igent mondott a jelöltségre. Pintér Tamás szerint a baloldali választók nem nézik jó szemmel ezt az "árulást". Magyar a bírálatokra úgy reagál, hogy ő okos, míg Pintér szép, és szereti a csatazajt.

A városban az emberek különböző véleményeket fogalmaznak meg a jelöltekkel és a politikai helyzettel kapcsolatban. Egyesek szerint a jelölt személyénél inkább a mögötte álló párt a fontos, mások szerint Pintér Tamás vezetése alatt a város leépül, míg vannak, akik a jelenlegi városvezetést tisztességes munkájáért dicsérik.

Magyar András a Fidesz családpolitikájával, nemzetpolitikájával és a szakképzés fejlesztésével szimpatizál, és úgy véli, az MSZP-nek megszűntek a válaszai, míg a Fidesznek vannak, bár nem mindig jók. A politikus a migráció kérdésében is kritizálja az MSZP-t, és dicséri a magyar kormány álláspontját. Magyar András szerint a Fidesz felismerte a problémát, és a falig ment.

A 2022-es országgyűlési választás előtt kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen Magyar András kritikusan nyilatkozott a jobbikos Kálló Gergelyről. A felvétel kiszivárgása után Magyar lemondott pártvezetői pozíciójáról, és ki is lépett az MSZP-ből.

Magyar András azt állítja, hogy az elmúlt években ő is változott, és negyven felett már konzervatív gondolkodású lesz az ember. Jelöltségét követően a KDNP dunaújvárosi elnöke, Kis Péter először nem támogatta, de később a párt álláspontja megváltozott.

Pintér Tamás szerint a Fidesz ígéreteiből semmi sem valósult meg, és az ellenzéki összefogást stabilnak érzi. A Jobbikkal való kapcsolatát már csak névlegesnek tartja, és hangsúlyozza, hogy Dunaújvárosra koncentrál.

Magyar András jelölését Pintér Tamás megdöbbentőnek tartja, és sajnálja, hogy a Fidesz nem tudott jobboldali jelöltet állítani. Pintér szerint a Fidesz terve, hogy Magyarral a baloldaliakat is megszólítsák, hibás, mert a baloldaliak nem nézik jó szemmel az "árulást".

Magyar szerint Dunaújváros az elmúlt években megrekedt, „bezárkózó erődváros” lett, és „szakad le, sportban, kulturálisan, minden szinten.” Magyar nem látja, hogy új munkahelyek létesülnének a városban, nem tapasztal vállalkozóbarát környezetet. Ha nem nyer, „felköhetik a gatyájukat Pintérék, mert ugrálni fogok a fejükön, mert valódi ellenzékük leszek”.

Pintér szerint már a városlakók is tudják, hogy a fideszes ígéretekből nem lett semmi, „érzik és látják, hogy mit csinált az elmúlt években a Fidesz – leállította a Modern Városok Programot, a különleges gazdasági övezet létrehozása miatt milliárdokat vont el a várostól”. A város eladósodásáról szóló vádakat hazugságnak tartja, a legnagyobb eredményének pedig azt látja, hogy a pénzelvonások, a Covid-járvány és az energiaválság ellenére is megvalósítottak fejlesztéseket a városban.

A 24.hu-nak azt mondta, azzal, hogy a kormány különleges gazdasági övezetet hozott létre Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával, összesen nagyjából 3-4 milliárd forintnyi adóbevételt vett el Dunaújvárostól. Szerinte a dunaújvárosiak nem szívesen látnák viszont a város élén azokat, „akik kiveszik a pénzt a zsebükből”.

Magyar a jelöltsége bejelentése után egyébként nem várt helyről kapott támadást, a KDNP dunaújvárosi csoportjának vezetője egy kiszivárgott levélben azt írta, „el nem tudom képzelni azt a városvezetést, amiben egy baloldali beállítottságú, baloldali szavazókat megszólító polgármester a Fidesz országos választmányától kapott instrukciók alapján vezeti Dunaújvárost”. Kis Péter a levélben azt írta, sem ő, sem a helyi szervezet tagsága nem támogatja Magyart. A pártja viszont gyorsan visszakozott, nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a KDNP az összetartásban hisz, és a párt dunaújvárosi csoportjának vezetője csak a magánvéleményét írta le.