Segítség a választáshoz: bemutatkozik a Voksmonitor

Az idei EP-választáson rekordszámú, összesen 11 pártlista közül választhatnak a magyar szavazók június 9-én. A döntés megkönnyítésére a K-Monitor és a KohoVolit.eu által létrehozott Voksmonitor segítséget nyújthat azoknak, akik nem köteleződnek el egyértelműen egyik politikai erő mellett sem.

A választók gyakran hűségesek egy-egy párthoz, azonban előfordul, hogy nem tudnak dönteni, melyik párt programja áll hozzájuk a legközelebb. Ebben nyújt segítséget a Voksmonitor, amely a pártok programjai alapján kínál tájékoztatást a legfontosabb szakmai-politikai kérdésekben. A projekt célja, hogy a választók a pártok kommunikációján túlmenően is megismerhessék az egyes politikai erők álláspontjait.

A választóknak negyven kérdésre kell válaszolniuk az alkalmazásban, amelyek között olyan fontos témák szerepelnek, mint Magyarország EU-tagsága, egy közös uniós hadsereg létrehozása, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, az euró bevezetése, az oroszok elleni szankciók fenntartása, egy kötelező oktatási minimum bevezetése, az ukrajnai háború, az Európai Unióhoz való viszony és az aktív eutanázia kérdése is. A kérdésekre adott válaszok súlyozhatók aszerint, hogy mennyire fontosak a kitöltő számára, így az eredmények személyre szabottak lesznek.

Az alkalmazás készítői a kérdéseket előzetesen elküldték az EP-választáson induló legesélyesebb pártoknak. A Fidesz-KDNP nem válaszolt a megkeresésre, így a párt programját és kommunikációját felhasználva, valamint a kormánypárt meghozott intézkedéseit alapul véve alakították ki a válaszokat. A többi párt reagált a kérdésekre, így azok válaszai közvetlenül is beépültek a Voksmonitorba.

A Voksmonitor nem csak az EP-választásra készült, hanem a főpolgármesteri választásokra is létezik egy hasonló alkalmazás, amely szintén segíthet a választóknak a döntésben. A kérdőív befejezése után kiszámolja, hogy a kitöltő mennyire ért egyet a jelöltek álláspontjával, és az eredményeknél a pártok által adott indoklást, kiegészítő információt is el lehet olvasni.